Martin Károly Rôzne

Poslanec Trnavej Hory: Zlatý padák za 170 000 €!

Tomu sa hovorí závideniahodné odmeny! Bývalému šéfovi Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavlovi Kravcovi mal byť vyplatený zlatý padák vo výške takmer 170 000 eur. Kravec je aj poslancom obecného zastupiteľstva v Trnavej Hore.

Aj keď vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) minulý rok nastavila pravidlá, ktoré mali zamedziť vyplácaniu podobných odmien v štátnych firmách, tieto zmeny sa realizovali na úrovni predstavenstiev a členov dozorných rád, manažmenty ich však podľa Figeľa neprijali. „Považujem to za zlyhanie predstavenstiev dotknutých spoločností, keďže nepostupovali ako vláda a ponechali si nastavenia z čias prvej Ficovej vlády,“ podčiarkol Figeľ.

[color=#cc0000]­[size=14]Podľa Kraveca je odmena primeraná[/si­ze][/color] Podľa Kraveca, ktorý odpovedal na otázky www.ziar24.sk, patrí Železničná spoločnosť Slovensko medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Manažérska zmluva zodpovedá obvyklým štandardom akciových spoločností s porovnateľnými ekonomickými parametrami a hospodárskym významom a zároveň zohľadňuje aj mieru ohodnotenia osobnej zodpovednosti za riadenie firmy,myslí si Pavel Kravec.

Podľa platnej zmluvy odmena Kravecovi právom náleží. Zaujímalo nás, či by doprial takéto odmeny aj svojmu nástupcovi. „Akákoľvek výška náhrady mzdy pri ukončení pracovného pomeru v štátnych akciovkách bude vždy predmetom siahodlhej diskusie vo verejnosti aj medzi politikmi,“ odpovedá Kravec.

[blockquote]Kravec bol nominantom KDH. Predseda hnutia priznal, že zistená suma odstupného naštrbila jeho dôveru voči bývalému šéfovi ZSSK. Neprevzatie odmien členmi manažmentov je podľa Figeľa otázkou ich „cti a sebahodnoteni­a“.[/blockquo­te]

[size=14][color=#cc0000]­Kravec naštartoval elektronické aukcie[/color][/si­ze]
Na druhej strane Kravec podľa Figeľa pomáhal naštartovať elektronické aukcie v železničnom sektore ako v prvom na Slovensku a v osobnej a nákladnej doprave boli dosiahnuté úspory. „Spoločnosti boli konsolidované tak, že dnes sú konkurencieschopné, hlavne Cargo nekrachuje, enormne sa zlepšil hospodársky výsledok,“ zdôvodnil Figeľ.

Správa o vysokom odstupnom pre Kravca prišla v čase, keď vo verejnosti rezonuje zlatý padák pre bývalú šéfku Slovenskej pošty Marcelu Hrdú v hodnote 178 000 eur. Zmluvu, na základe ktorej Hrdej prislúcha vysoké odstupné, podpísal Figeľ ako minister dopravy.

žiar24/tasr foto/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM