Kultúra Rôzne Správy

Posledná šanca vidieť: Kremnické múzeum chystá dernisáž populárnej výstavy

Symbolická rozlúčka s dlhodobou výstavou bude spojená s prehliadkou centra Kremnice. Pozrite si kúsky skôr, než puputujú do depozitára.

Ilustračný obrázok k článku Posledná šanca vidieť: Kremnické múzeum chystá dernisáž populárnej výstavy
Zdroj: TASR

Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) pripravilo kremnické Múzeum mincí a medailí dernisáž alebo symbolickú rozlúčku s dlhodobou výstavou „Pôvab kameninových záhrad – Dejiny kremnickej kameninovej továrne 1815 – 1956“ a komentovanú prehliadku historického jadra Kremnice. Podujatie sa uskutoční 13. septembra od 17.00 h. v Meštianskom dome na Štefánikovom námestí v Kremnici v predvečer mestských slávností venovaných 690. výročiu udelenia mestských výsad.

DEKD sú pravidelným podujatím, do ktorého sa zapája múzeum rôznymi formami sprístupňovania, prezentovania a propagovania svojich expozícií verejnosti. Pre tento rok je vyhlásená téma Zdieľané dedičstvo.

,,Vďaka technológiám a internetu sprístupňujeme a zdieľame skvosty ukryté v našom múzeu, ale vidieť naživo, cítiť vôňu, energiu, zapojiť zmysly do vnímania je nenahraditeľné. Preto srdečne pozývame všetkých, ktorí ešte nezažili atmosféru výstavy kremnickej keramiky, pozrieť si ju a zároveň sa s ňou aj rozlúčiť pred jej uložením do depozitárov," informovala Miriam Kostrianová z múzea.

Počas dernisáže výstavy sprostredkuje informácie o histórii továrne Valéria Solčániová, históriu vývoja produktov z hliny od najstarších čias až po továrenskú výrobu zhrnie Adrián Kobetič. Následne Kobetič prevedie návštevníkov podujatia historickým jadrom Kremnice naprieč jeho veľkými dejinami, každodennosťou a premenami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM