Martin Károly Tlačové správy

Pozor na realitných podvodníkov! Realitku si treba vždy preveriť

/PR/ Aj v Žiari sa pohybuje množstvo tzv. „realitných maklérov“, ktorí vykonávajú túto činnosť bez oprávnenia. Najčastejšie reagujú na inzeráty v novinách, pričom sa predstavujú ako súkromné osoby. Ako sa vyhnúť nepríjemnostiam?

Ilustračný obrázok k článku Pozor na realitných podvodníkov! Realitku si treba vždy preveriť
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Ten človek sa mi doslova natlačil do bytu,“ začína rozprávanie o nepríjemnej skúsenosti pri predaji bytu Milan (38) zo Žiaru. „Dal som si inzerát do regionálneho týždenníka a ozval sa pán X, ktorý najprv povedal, že má záujem o kúpu môjho bytu. Až neskôr vysvitlo, že je to maklér a chcel môj byt nafotiť a dať ho do ponuky na akúsi webovú stránku,“ pokračuje ďalej Milan, ktorý situáciu ukončil razantne a nakoniec vyhodil makléra z bytu.

Podvodníkov je veľa, naletia najmä neskúsení

Nie všetci ale majú také šťastie ako spomínaný Žiarčan. Svoje o týchto prípadoch vie aj Ing. Margaréta Matyášová z renomovanej žiarskej realitnej kancelárie Reality Service.

Klienti sa nám opakovane zverili, že makléri sa do telefónu nepredstavili ako makléri, ale ako súkromné osoby, ktoré majú záujem o kúpu ich nehnuteľnosti . Skutočnosť, že cieľom ich návštevy u klienta je realitná činnosť, vyšla na povrch až na druhom alebo treťom stretnutí,“ uvádza Matyášová. Toto je ešte ten lepší prípad.

V tom horšom si človek nájde svoj byt v ponuke realitnej kancelárie bez toho, aby ho o tom niekto informoval. Teda tzv. „*realitní makléri*“ nepovažujú za potrebné uzatvárať písomné zmluvy, v ktorých by boli jasne stanovené presné podmienky sprostredkovania predaja nehnuteľnosti. To môže spôsobiť dôverčivým ľuďom opletačky s úradmi – napríklad daniarmi.

Úplne najhorší prípad nastane vtedy, ak človek, ktorý nie je zorientovaný v tejto problematike a nemá žiadne skúsenosti s predajom nehnuteľnosti, natrafí na podvodníka, ktorý ho pripraví o strechu nad hlavou.

Obeťami takýchto podivných maklérov sa často stávajú starší ľudia, ktorí ani netušia, že môžu mať do činenia s podvodníkmi. „Nabádajú ľudí, aby predávali svoju nehnuteľnosť bez náležitej dokumentácie, pričom takéto ich konanie nemožno nazvať inak ako zneužívanie právnej a odbornej nevedomosti ľudí,“ vymenúva ďalšiu z praktík kvázi maklérov Margaréta Matyášová.

Realitku si treba dôkladne preveriť

Výber realitky netreba podceňovať. Ešte pred tým, ako sa rozhodnete pre spoluprácu s ktoroukoľvek realitkou v okolí, teda ešte pred podpísaním sprostredkova­teľskej zmluvy, snažte sa získať čo najviac referencií. Správny výber realitky vám ušetrí množstvo času aj peňazí.

Predaj bytu prostredníctvom realitky nie je len o nájdení kupca. V mnohých prípadoch predaj nehnuteľnosti sprevádzajú komplikované situácie.

Nehnuteľnosť je len málokedy bez ťarchy, často býva zaťažená hypotékou, prípadne v dedičskom konaní,“ vysvetľuje ďalej Matyášová. A práve takéto situácie preverujú profesionalitu a skúsenosti realitiek.

Preto sú pri výbere RK dôležité jej rozsiahle skúsenosti v kombinácii s poskytovaním komplexných právnych služieb. Realitná spoločnosť musí vedieť kvalifikovane vyriešiť akúkoľvek situáciu a dotiahnuť obchod do úspešného konca.

Rada na záver: Pokiaľ sa rozhodnete predávať vašu nehnuteľnosť prostredníctvom realitnej kancelárie, v záujme vlastnej ochrany žiadajte vždy o písomné uzavretie sprostredkova­teľskej zmluvy s jasne zadefinovanými pravidlami obchodu. Predídete tak zbytočným komplikáciám.

V Reality Service nájdete len profesionálov

Realitná kancelária je v žiarskom regióne známa najmä svojou profesionalitou a všestrannosťou v tejto oblasti. „Zameriavame sa na individuálny prístup k potrebám každého zákazníka," prezrádza filozofiu spoločnosti Kvetoslava Antalová z Reality Service.

Spoločnosť sídli priamo na žiarskom námestí, v tzv. Bielom dome na 1. poschodí a poskytuje komplexné služby spojené s realitnou činosťou:

  • sprostredkovanie predaja a kúpy domov, bytov, stavebných pozemkov
  • sprostredkovanie nájmu a prenájmu domov, bytov a obchodných či priemyselných objektov
  • sprostredkovanie prevodu družstevných bytov
  • kompletný právny servis, tzn. zhotovenie kúpnych zmlúv, príp. zmlúv o budúcich zmluvách, nájomných, darovacích zmlúv, vyhotovenie zmlúv o prevode vlastníckych práv
  • obstaranie podkladov z katastra nehnuteľností
  • komplexné geodetické služby
  • obstaranie znaleckých posudkov k nehnuteľnostiam
  • oceňovanie nehnuteľností
  • poradenstvo v oblasti financovania a hypotekárne poradenstvo
  • poradenstvo v oblasti poistenia a daňové poradenstvo

Skontaktujte sa s profesionálmi a pozrite si aktuálnu ponuku nehnuteľností. Nájdete ju na stránke realitnej kancelárie www.reality-service.sk

V prípade záujmu o obhliadku kontaktujte:
Bc. Kvetoslavu Antalovú 0905 602 942 alebo Ing. Margarétu Matyášovú 0905 909 908 p­rrípadne kanceláriu 045 673 21 52

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM