Martin Károly Kultúra

Pozrite si výber medailí z medzinárodných sympózií

Výber medailí z medzinárodných sympózií, ktoré už od roku 1983 organizuje NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica, spolu s dielami z tohtoročného aktuálneho 11. ročníka, predstavia výstavy Kremnické sympóziá medailí & XI. Medzinárodné sympózium medailí

Ako informovala Erika Grniaková z NBS – Múzeum mincí a medailí, vernisáž sa uskutoční v sobotu 12. novembra 2011 v galéri­i múzea.

Kremnica sa v októbri opäť stala miestom tvorivého stretnutia piatich umelcov – medailérov, ktorí sa zúčastňujú 11. ročníka Medzinárodného sympózia medailí. Sympóziá sa konajú spravidla každé dva roky už od roku 1983, vtedy ešte s československou účasťou. Od roku 1988 majú medzinárodný charakter, s účasťou štyroch zahraničných autorov a jedného zo Slovenska.

Tento rok sa medzinárodného sympózia zúčastňujú Valeria Koshkina z Ruska, Natasha Ratcliffe z Veľkej Británie, Mirena Zlateva z Bulharska, Sebastian Mikolajczak z Poľska a domácu výtvarnú scénu zastupuje Alojz Drahoš. Počas svojho štvortýždňového pobytu v Kremnici vytvoria medailéri návrhy na jednu razenú a päť liatych medailí, ktoré sú realizované v kremnickej mincovni a v dielňach umeleckých odlievačov.

Kolekcia sympoziálnych medailí obohatí zbierku múzea, ktorej súčasťou je už viac ako 500 medailí od takmer 60 popredných autorov z celého sveta, vytvorených na predchádzajúcich ročníkoch podujatia. Časť medailí je súčasťou numizmaticko-historickej expozície múzea Líce a rub peňazí.

Kompletnú zbierku medailí z kremnických sympózií od roku 1983 predstavuje publikácia pod názvom Kremnické sympóziá medailí 1983 – 2009, ktorú pri príležitosti jubilejného 10. ročníka vydala Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí.

Zdroj: TASR

Muzeum pozv
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM