Martin Károly Od Vás

Pozvánka do raja orchideí vo Vyhniach. – tip na jednodňový výlet

Orchidey sú čarokrásne atraktívne rastliny, v poslednom období veľmi populárne. Možno by dnes ani nikoho nenapadlo, že rastú aj v našej prírode. Na Slovensku sa im hovorí vstavače a sú to vlastne divoko rastúce orchideje. Divoko rastúcich orchideí z

Samozrejme, že orchidey sa v našom regióne nachádzajú aj v lokalitách Prestavlky, Horná Trnávka či Železná Breznica. Určite aj v ostatných pohoriach nášho regiónu. Na Slovensku ich rastie okolo 70 druhov, a tak by sa mohla postaviť otázka „…A majú slovenské mená ?“, odpoveď je jednoznačná a potešiteľná „majú“. No nedá sa predpokladať, že by ich laik /akých nás je väčšina/ vedel rozpoznať a pomenovať, preto len krátky výpočet z tých, ktoré teraz kvitnú v okolí Vyhní : vstavač vojenský, vstavač obyčajný, vstavačovec bazový, bradáčik vajcovitolistý, kruštik širokolistý, hviezdovka hlístová, no a mohli by sme s odborníkmi odhaľovať ďalšie. Pri týchto pomenovaniach sa vyznamenali aj slovenskí jazykovedci, keď pre naše vstavače vymysleli také poetické mená. Ja sám hoci ma orchideje fascinujú som si na pomoc zobral dvoch ochrancu prírody V. Solára a fotografa objaviteľa stále nových nielen v okolí Vyhieň, ale na celom Slovensku p. P. Salenku. Fotografie P. Salenku boli použité aj v tejto malej pozvánke. Každý musí uznať že sú čarokrásne.

Niekoľko slov k podmienkam života a rozmnožovania sa orchideí, nemajú to ľahké, niekedy v päťdesiatych, šesťdesiatych rokoch im zhoršovala životné podmienky kolektivizácia a vysušovanie lúk a pastvín, dnes im škodí zarastanie lúk a pastvín náletovými krovinami. Orchidey sa však nemienia vzdať, rátajú s tým, že s tých miliónov semienok, ktoré rastlina vyšle sa niečo predsa len musí uchytiť.
K orchideám sa vo Vyhniach dostaneme cestou popri rímsko-katolíckom kostole , niekde za liatinovou značkou v maďarčine určujúcou bývalú hranicu kúpeľného areálu. Tam už treba zvýšiť pozornosť.

Richard Kafka Foto: Peter Salenka http://www.foto-net.sk/?…

Orchidey
44
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM