Kultúra

Práce na obnove hradu: Pozrite, čo chcú stihnúť v tomto roku!

Historická dominanta žiarskej kotliny, Šášovský hrad, postupne ožíva. Práce sú naplánované aj na tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Práce na obnove hradu: Pozrite, čo chcú stihnúť v tomto roku!
Foto: Peter Kováč / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukčné práce na obnove Šášovského hradu postupne odkrývajú aj nové fatky o jeho histórii. Len nedávno sme vás informovali o novom objave. Viac sa dočítate TU: Prepíše sa história Šášovského hradu? Toto sú nové fakty

Členovia Združenia na záchranu hradu Šášov chcú aj v tomto roku pokračovať v obnove zrúcaniny hradu nad Šašovským Podhradím. Napredovať by mal aj historický výskum.

Plánujeme práce na strážnej veži, pokračovať chceme v obnove okien, resp. konzervácii a takisto v prácach na barbakáne,“ informoval predseda združenia Rastislav Uhrovič. V pláne sú aj čistiace práce v okolí hradu, odstraňovanie vegetácie tak, aby bolo jeho okolie počas sezóny udržiavané.

Ako ďalej Uhrovič uviedol, pokračovať by mal aj historický výskum, ktorý sa v minulom roku realizoval na strážnej veži, barbakáne a východnom bastióne. „Teraz by sme chceli prejsť na ďalšie časti hradu, všetko však závisí od toho, či bude schválená dotácia z ministerstva kultúry a v akej výške,“ podotkol.

Združenie pripomína, že podporiť jeho činnosť môže verejnosť aj prostredníctvom darovania dvoch percent z daní. Práve tieto finančné prostriedky sú preň dôležité pre rôzne projekty. „Dávali sme žiadosť na ministerstvo kultúry. Samozrejme, v prípade, že by bola podporená, je tam nejaká nutná spoluúčasť,“ uviedol Uhrovič s tým, že získané finančné prostriedky .

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM