Správy Samospráva

Práce na premene žiarskeho kaštieľa: Čím chce mesto začať?

Vízia nanovo využívaného kaštieľa sa začína črtať. Mesto však musí vyriešiť sériu rekonštrukcií od kúrenia až po fasádu.

Ilustračný obrázok k článku Práce na premene žiarskeho kaštieľa: Čím chce mesto začať?
Zdroj: TASR

Kúrenie v Biskupskom kaštieli v Žiari nad Hronom zrekonštruujú. Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo na tento účel 30 000 eur. Cieľom je, aby bolo kúrenie efektívne.

,,Bude potrebné upraviť kúrenie, hoci bolo nie tak dávno robené, avšak sú tam dve kotolne. Vývoj ide veľmi dopredu a aj po poradách s firmami sme vyhodnotili, že je zbytočné, aby tam boli dve samostatné kotolne. Budeme to prerábať na jednu kotolňu," priblížil primátor Peter Antal s tým, že nanovo sa budú robiť aj rozvody.

Mesto aktuálne čaká aj na vyhodnotenie svojej žiadosti o dotáciu z ministerstva kultúry na obnovu fasády kaštieľa. ,,Chcem veriť, že sa nám ju podarí získať, lebo tým chceme začať," priblížil Antal.

S niektorými menšími úpravami v miestnostiach, ktoré chce mesto využívať, však už v kaštieli začali. ,,Požiadali sme Región Gron o dotáciu na zariadenie niektorých miestností a uvidíme, čo nám z toho vyjde. Chcem veriť, že v tomto roku budeme môcť kaštieľ už aj sprístupniť verejnosti," dodal Antal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM