Barbara Dallosová Správy

Práce pri Žiari pútali pozornosť: Čo vlastne chlapi na stožiaroch robili?

Práce na vysokých oceľových stožiaroch zaujali miestnych aj okoloidúcich. Dodávateľ elektriny vysvetľuje, čo sa dialo.

Ilustračný obrázok k článku Práce pri Žiari pútali pozornosť: Čo vlastne chlapi na stožiaroch robili?
Zdroj: SSD

Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) ukončujú v týchto dňoch rekonštrukciu dvojitého elektrického vedenia veľmi vysokého napätia (110-tisíc voltov) medzi Žiarom nad Hronom a Lieskovcom v okrese Zvolen. Spolu investovali do projektu 1,6 milióna eur. Informoval o tom hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Dôvodom rekonštrukcie bol podľa Gejdoša fyzický stav vodičov. Od svojho uvedenia do prevádzky v šesťdesiatych rokoch prenášali elektrickú energiu a znášali všetky poveternostné podmienky, čím sa prirodzene opotrebovali. Rekonštrukcia vedenia začala v marci tohto roka.

A chlapi sa vraj poriadne zapotili. Okrem náročnej práce na vysokých stožiaroch sa museli podľa hovorcu vysporiadať aj s hornatým, zalesneným a ťažko prístupným terénom. Niektorím obyvateľom zas práce priniesli obmedzenia v podobe odstávok elektriny, bez ktorých by sa realizácia z hľadiska bezpečnosti nezaobišla.

,,Mnohých obyvateľov regiónu zaujali chlapi na stožiaroch, keď pomocou kladky naťahovali nové vodiče. Brali to ako atrakciu, lebo podobné práce sa vykonávajú v jednej lokalite väčšinou iba raz za pár desaťročí," hovorí Gejdoš.

Pozornosť pútali pracovníci vo výške najmä na miestach, kde elektrické vedenie prechádza popri zastavaných územiach a cestách. Keďže ide o dvojité vedenie a každé sa skladá z troch vodičov, elektrikári museli vymeniť zhruba 200 kilometrov lán.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM