Barbara Dallosová Kultúra Rôzne

Prázdniny v Kremnici: Muzejníci pripravili sériu letných lákadiel

Ako vyplniť prázdninové dni? Šnúra letných podujatí v kremnickom múzeu štartuje už túto sobotu.

Ilustračný obrázok k článku Prázdniny v Kremnici: Muzejníci pripravili sériu letných lákadiel
2
Galéria
Zdroj: TASR

NBS – Múzeum mincí a medailí v Kremnici avizuje počas letných prázdnin sériu zaujímavých podujatí. Tá odštartuje v sobotu 7. júla v Meštianskom dome na dlhodobej výstave Pôvab kameninových záhrad tradičným podujatím Čaro keramiky s netradičným obsahom. Pestrý program čaká na návštevníkov od deviatej rána do piatej večer.

Pustite uzdu fantázii

Čaro keramiky je pravidelné podujatie, ktoré kremnické múzeum pripravuje počas prázdnin. Jeho dejiskom je dlhodobá výstava v Meštianskom dome na námestí, ktorý sa premenil na rozkvitnutú lúku či záhradu plnú kvetov namaľovaných na výrobkoch z kremnickej kameninovej továrne.

,,Pre tých, ktorí chcú využiť svoju kreativitu bude od vstupu do domu až do dvora, ktorý nie je bežne návštevníkom prístupný, vytvorený „tvorivý koridor“ s možnosťou vyskúšať si prácu s hlinou modelovaním, liatím do formy, zdobením, či točením na historickom hrnčiarskom kruhu. Tí, ktorí chcú získať nové vedomosti sa dozvedia niečo o vývoji produktov z hliny od najstarších čias až po továrenskú výrobu a o 14.00 hodine odznie prednáška alebo rozprávanie na tému Kachľová pec ako zdroj tepla i estetického zážitku. Pre najmenších návštevníkov bude pripravený takzvaný hravý pokrovec," opisuje lákadlá podujatia Erika Haas Kianičková z múzea a ako dodáva, program prinesie niečo pre každú vekovú kategóriu.

Leto v múzeu

Sobotnou akciou letné aktivity v múzeu len začínajú. Ďalšie objavovanie pokladov pre Vás NBS – Múzeum mincí a medailí pripravuje na Mestskom hrade vo večerných hodinách v piatok 13. júla a v piatok 17. augusta počas Letnej noci múz, kde prídu rozprávať desivé príbehy Strašidlá na hrade.

Obľúbeným podujatím je tiež Piknik na hrade. Stretnutie v duchu 30. rokov 20. storočia sa bude konať v areáli Mestského hradu v sobotu 28. júla. Rovnako populárne Príbehy v múzeu ožijú v scénkach nabitých komickými situáciami a nevšednými zážitkami v priestoroch expozície Líce a rub peňazí v sobotu 11. augusta a v sobotu 25. augusta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM