Správy

Žiarska nemocnica investovala: Pre COVID pacientov to môže byť otázka života

V nemocnici v Žiari nad Hronom leží 34 pacientov s ochorením COVID-19. Nemocnica zdvojnásobila zásobu kyslíka.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska nemocnica investovala: Pre COVID pacientov to môže byť otázka života
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nemocnica v Žiari nad Hronom nainštalovala nový mobilný zásobník na kvapalný medicinálny kyslík, čím zväčšila kapacitu kyslíka pre pacientov na dvojnásobok. Informovala o tom hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

„Doteraz nemocnica disponovala statickým zásobníkom kyslíka o objeme 2 800 litrov, čo pri súčasnej situácii znamenalo dopĺňať kyslík každý druhý deň. Tento cyklus dopĺňania kyslíka bol z logistického hľadiska náročný a v konečnom dôsledku aj rizikový. Medicinálny kyslík je pre hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 veľakrát otázkou života,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ivan Mokrý. Ako dodal, zdvojnásobenie kapacity je investíciou do zvýšenia bezpečnosti zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom.

Nový zásobník s objemom 5 680 litrov nemocnica nainštalovala v spolupráci so spoločnosťou Messer, v prípade nutnosti je naďalej možné využívať aj pôvodný zásobník. Celková maximálna kapacita medicinálneho kvapalného kyslíka v nemocnici tak aktuálne predstavuje približne 8 500 litrov.

V žiarskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 34 pacientov s ochorením COVID-19. Dvaja z nich potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie, traja sú na neinvazívnej pľúcnej ventilácii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žiaru a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM