Barbara Dallosová Rôzne Správy

Pre lenivcov aj dobrodruhov: TIPY na výlet pri Žiari, z ktorých si vyberie každý

Víkend je pred nami. Využite prvý závan jari a vyrazte von. Máme nápady aj pre tých, ktorí nie sú zrovna turisti od kosti.

Ilustračný obrázok k článku Pre lenivcov aj dobrodruhov: TIPY na výlet pri Žiari, z ktorých si vyberie každý
Zdroj: TASR

K vodopádu

Chce sa vám do prírody a zároveň hľadáte niečo neokukané? Pôsobivé miesto nájdete, ak sa vyberiete smerom na Novú Baňu. Starohutský vodopád je národnou prírodnou pamiatkou a zároveň prvou zastávkou náučného chodníka Vojšín. Nájdete ho približne 300 metrov od Starej Huty, ktorá je časťou Novej Bane. Vodopád nad potôčikom vlievajúcim sa do Starohutského potoka je balzamom na dušu. Ak ste hladní po pekných panorámach, náučný chodník sa oplatí prejsť aj celý.

Botanická záhrada v meste

Ak máte chuť byť obklopení zeleňou, ale šliapať kvôli tomu do kopcov sa vám nežiada, existuje kompromis. Spojte výlet do turisticky obľúbenej Banskej Štiavnice s návštevou botanickej záhrady. Tá sa nachádza priamo v meste, v areáli historickej Baníckej a lesníckej akadémie. Škola má v meste dlhoročnú tradíciu a záhrada spolu s ňou. Už od prvej polovice 19. storočia sa tu pre potreby lesníckej výučby vysádzali domáce aj cudzokrajné dreviny, z nich medzi najzaujímavejšie patria sekvojovce mamutie a céder.

Pohľad, ktorý stojí za to

Vyhliadková veža nad Novou Baňou je v ponuke zaujímavostí regiónu pomerne krátko. Nedávno vybudovaná rozhľadňa Háj pred vami rozprestrie výhľad na Novobanskú kotlinu, Pohronský Inovec ale aj časť Podunajskej nížiny či Vtáčnik. Celkom 21 metrov vysoká vyhliadková veže sa nachádza na turistickej zastávke Háj vo výške 625 metrov nad morom a je súčasťou náučného chodníka Zvonička.

Tip pre nielen pre rodiny s deťmi

Do najbližšej veľkej ZOO musíme z nášho regiónu cestovať desiatky kilometrov. Priblížiť sa prírode, ujsť z ruchu mesta a ukázať svojim deťom krásy zvieracej ríše zblízka, sa ale dá aj inak. Azda najjednoduchšou možnosťou je prejsť sa do žiarskeho parku, v areáli ktorého sa nachádza minizoo. Náročnejší pozorovatelia ocenia možnosti Zveroparku v Revišťskom Podzámčí, kde si deti niektoré druhy zvierat môžu dokonca chytiť alebo si ich pritúliť.

Ak sa pokazí počasie…

Počasie môže mať iné plány ako vy. To ale stále neznamená, že musíte zostať sedieť doma. Navštívne jednu z banských pamiatok, náš región je na ne bohatý. Napríklad expozíciu v Andrej štôlni v Kremnici. Prechádzka podzemím ponúka možnosť zažiť atmosféru starých banských diel. Návštevníci sa tu oboznamujú s prácou baníkov v čase razenia Andrej štôlne a postupne prechádzajú pracoviskami z rôznych období, až sa ocitnú v 16. storočí. Pohľad na ligotavé zlatinky v kremennej žilke a dojem „absolútnej tmy" umocňuje tento nezvyčajný zážitok umocňuje.

Ak vám nevadí cestovať za zážitkami aj za hranice nášho regiónu, máme nápad. Pozrite si pôsobivé video jarného okolia Krásnohorskej jaskyne.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM