Martin Károly Od Vás

Pred 55-timi rokmi bol premenovaný Svätý Kríž nad Hronom

V roku 1955 bola rozhodnutím Povereníctva vnútra premenovaná obec Svätý Kríž nad Hronom na Žiar nad Hronom. Podľa dobových záznamov, to mohlo s názvom terajšieho okresného mesta, dopadnúť aj horšie.

Samozrejme, že vtedajšej vládnej garnitúre názov Sv. Kríž už v období začiatkom päťdesiatych rokov nevyhovoval a v prvej etape sa začalo vynechávať len slovo Svätý. V rôznych spisoch som našiel napísané, len Kríž nad Hronom. No v roku 1954 sa začali doslova sypať návrhy na nové pomenovanie Sv. Kríža, bolo ich toľko, že sa dá predpokladať, že ich predkladali niektorí mimoriadne „aktívni“ občania. Sú skutočne „obdivuhodné“.

Najskôr prijal vtedajší Miestny národný výbor pomenovanie Železnovo, na pamiatku sovietskeho experta, ktorý sa zúčastňoval spúšťania elektrolýzy, vzápätí tu boli návrhy Kyrov, Malinovské, JegorovGorké. Našťastie nadriadené orgány takéto pomenovanie neprijali a tak prišiel nový návrh Mier – Mierové, Prelom, Prielom, Budovateľ – Budovateľské, Družba, Povstalec, Povstalecké, Široké /podľa bývalého predseda vlády/,** Hronské Gottwaldovo. Na druhej strane treba uviesť, že boli aj návrhy odvodené podľa historické pomenovania, ako Šúšolie, **Orlov.

Z posledného návrhu Miestneho národného výboru, ktorý navrhoval pomenovanie Hronkov, Žiar, Žiar nad Hronom prijalo Povereníctvo vnútra názov Žiar nad Hronom. Od tých čias, teda 1. 1. 1955 sa naše mesto volá Žiar nad Hronom, pripomínam, že patrilo do okresu Kremnica. Po 55. rokoch môžeme len konštatovať, že toto bola z popísaných návrhov asi najlepšia alternatíva.

Richard Kafka

Sv Kriz
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM