Barbara Dallosová Správy

Predpoveď Jána Wolfa: Jeseň začína úradovať, aké teploty máme v Žiari čakať?

Pri pohľade z okna sa zdá, že horúce dni sú pre tento rok zrátané. Či už ľahšie oblečenie odložiť úplne, alebo ešte v Žiari čakať na babie leto, sme sa pýtali Jána Wolfa.

Ilustračný obrázok k článku Predpoveď Jána Wolfa: Jeseň začína úradovať, aké teploty máme v Žiari čakať?
Zdroj: TASR

Najteplejšie leto za 130 rokov

Tohtoročné leto bolo podľa Jána Wolfa najteplejšie od začiatku meteorologických pozorovaní, teda asi za 130 rokov. Zapotili sme sa i v Žiari. ,,Priemerná teplota za mesiace jún, júl a august bola v Žiari nad Hronom 21,2 °C, takže sme prekonali o 0,3 °C doteraz najteplejšie leto 2003. Teplejšie letá sa u nás vyskytli len v rokoch 2012, 2007, 2003, 2002, 1994 a 1992," hodnotí Wolf.

Jeden rekord sme však podľa Jána Wolfa i napriek pekelným horúčavám netrhli. Teplomerom sa v našom meste nepodarilo prehupnúť absolútnu maximálnu denná teplota 38,7 °C z roku 2007. Počas tohtoročného leta sme mali najviac 38,0 °C.

Hoci august je ešte letným mesiacom, zvykne sa tváriť „jesennejšie“ než jeho predchodca, júl. Toto leto skončili na vlas presne. ,,Tohtoročný august skončil rovnakou priemernou mesačnou teplotou ako mesiac júl, a to s hodnotou 22,3 °C. August 2015 sa zaradil ako najteplejší na druhé miesto za august z roku 1992," konštatuje Ján Wolf.

Prízemné mrazy

Podľa vyhliadky Jána Wolfa na nasledjúci týždeň sa po horúčavách výdatne schladíme. V najbližších dňoch, do nedele 13. septembra, by ortuť žiarskych teplomerov nemala preskočiť 25 °C. A po ruke by sme mali mať aj dáždniky.

,,Veľmi chladno bude pri zrážkach, ktoré sa vyskytnú vo forme prehánok na začiatku aj cez víkend. Postupným znižovaním vlhkosti vzduchu budú klesať nočné teploty na hodnoty od 10 °C do 5 °C. V prízemnej vrstve 5 cm aj nižšie. Prízemné mrazíky sa môžu vyskytnúť za vyjasnenia a vhodných podmienok v rámci nášho regiónu. Vzhľadom na pokročilé ročné obdobie pribudnú ojedinele v údoliach ranné hmly. Denné teploty sa budú pohybovať v intervale 18 °C až 23 °C. Od nadmorskej výšky 500 m.n.m. 15 °C až 18 °C," predpovedá pozorovateľ počasia.

Predzvesť babieho leta

Ďalší týždeň, od 14. do 20. septembra by mali teploty opäť mierne stúpať. Ako vysvetľuje Ján Wolf, prevládať bude anticyklonálne počasie, v ľudskej reči – predzvesť babieho leta.

,,Očakávať môžeme príchod letných dní minimálne do konca týždňa. Bude prevládať polooblačné počasie s dennými teplotami 22 °C až 26 °C. Nočné teploty budú od 15 °C do 10°C. Zrážky sa prakticky nevyskytnú, ojedinele v prehánkach (streda, nedeľa)," avizuje Wolf.

Ako Ján Wolf na záver dodáva, naša poloha v strednej Európe predstavuje zložitý orografický celok. To presnosť predpovedí výrazne znižuje. ,,Vplyv tohto zložitého reliéfu sa súčasne odráža na zložitej cirkulácií vzduchu. Pri predpovedaní počasia napr. sedem dní dopredu, sa presnosť predpovedi znižuje až na 75%. Preto na túto predpoveď treba nazerať ako na dlhodobú vyhliadku," upozorňuje.

Amatérsky meteorológ Ján Wolf prináša čitateľom nášho portálu informácie o svojich pozorovaniach pravidelne. Čítajte rozhovor so sivou eminenciou predpovedí počasia: Vystriedal niekoľko povolaní, jeho vášňou je však počasie: Žiarčan Ján Wolf (63) si občas zavolá aj s Iľkom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM