Barbara Dallosová Správy

Predpoveď len pre Žiarsky okres: Kedy čakať prvý sneh?

Martin na bielom koni bol tento rok iba frázou, 11. november bol dokonca najteplejší za desiatky rokov. Kedy už neobyčajne teplá jeseň skončí, kedy sa radšej nevyberať von bez dáždnika a kedy by sme sa mohli tešiť z prvých snehových vločiek, sme sa pýtali Jána Wolfa.

Ilustračný obrázok k článku Predpoveď len pre Žiarsky okres: Kedy čakať prvý sneh?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Martinský rekord prekonaný

Slnečné popoludnia v uplynulých týždňoch žiadnu zimu neveštili. Akési babie leto sa nie a nie rozlúčiť a Žiarčania aj v pokročilých jesenných dátumoch pobehovali po meste v teniskách či jesenných bundách. Prelomiť sa podarilo i teplotný rekord.

,,Tohtoročný Martin (11.11.) bol v Žiari nad Hronom najteplejší za posledných 40 rokov, keď maximálna denná teplota vystúpila na 18,6 °C. Prekonali sme doterajší teplotný rekord o 2 °C z roku 2014. Padať sneh 11. novembra sme v Žiari nad Hronom naposledy videli v roku 2007 – napadlo 16 cm snehu," hovorí v číslach pozorovateľ počasia a amatérsky meteorológ Ján Wolf.

Zlomový víkend

Slniečko sa však s nami pomaly lúči a dáždnik by mal byť v najbližších dňoch povinnou výbavou. Dážď nás čaká najmä počas blížiaceho sa víkendu, najviac upršaná má byť sobota (21.11.). Tento víkend by mal byť zlomom a definitívnou rozlúčkou s nadpriemernými teplotami. V súvislosti s nedeľou Wolf dokonca spomína sneh.

,,Cirkulačné pomery z prvej polovice novembra budú pretrvávať ešte do piatku (20. 11.) s maximálnou dennou teplotou do 14 °C, teploty sa ale postupne začnú znižovať. Nočné teploty sa budú pohybovať v intervale 8 °C až 5 °C. Denná teplota sa bude pohybovať v sobotu pri daždi od 6 °C do 8 °C, v nedeľu pri snehových prehánkach do 4 °C, " predpovedá Wolf.

Čo prinesie Katarína?

Svätý Martin tento rok pranostiku nenaplnil, s Katarínou to ale podľa Jána Wolfa vyzerá nádejne.

,,Očakávané maximálne denné teploty 25. novembra budú okolo 3 °C, na horách od 0 °C do –2 °C. Séria chladných dní bude pokračovať počas celého posledného novembrového týždňa, čo by prinieslo ideálne podmienky pre výskyt snehových zrážok najmä na horách. Na miestach, kde sa vytvorí snehová pokrývka a v noci sa vyjasní, nočná teplota môže klesnúť až do – 5 °C. Nedá sa vylúčiť, že klesne aj nižšie. Denné teploty budú okolo 3 °C, na horách nižšie," hovorí Wolf o konci novembra.

Vášnivý pozorovateľ počasia prináša našim čitateľom informácie o počasí pravidelne. Čítajte rozhovor so žiarskym amatérskym meteorológom Jánom Wolfom: Vystriedal niekoľko povolaní, jeho vášňou je však počasie: Žiarčan Ján Wolf (63) si občas zavolá aj s Iľkom

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM