Rôzne Správy

Prekvapenie pri rekonštrukcii kaštieľa v Antone: Archeológovia s nečakaným objavom

Archeológovia narazili na objav, ktorý prekvapil aj múzejníkov. Po rekonštrukcii si ho budú môcť pozrieť aj návštevníci.

Ilustračný obrázok k článku Prekvapenie pri rekonštrukcii kaštieľa v Antone: Archeológovia s nečakaným objavom
Zdroj: TASR

Pri rekonštrukcii kaštieľa vo Svätom Antone sa podarilo nájsť nečakaný objav. V priestoroch budúcej kaviarne bol pri archeologickom výskume nájdený základ budovy, ktorá na tomto mieste stála ešte pred postavením samotného kaštieľa.

,,Keďže vieme, že na mieste, kde stojí kaštieľ, stál voľakedy hrádok, je dosť pravdepodobné, že je to z neho, ale môže to byť aj mladšia budova alebo opevnenie. Archeologický výskum stále prebieha, takže zatiaľ nevieme záver, z ktorého obdobia môže pochádzať," priblížila Jana Slaná z múzea.

Vzhľadom na to, že s výstavbou kaštieľa sa začalo začiatkom 18. storočia, predpokladajú, že nájdený objav bude pochádzať ešte zo skoršieho obdobia.

Objekt, ktorý bol donedávna skrytý aj pred očami múzejníkov, budú môcť po rekonštrukcii priestorov obdivovať aj samotní návštevníci kaštieľa. Ochraňovať ho bude murovaná ohrada a prekryjú ho sklom.

Poľovnícky kaštieľ vo Svätom Antone prechádza už niekoľko mesiacov najväčšou rekonštrukciou od čias jeho výstavby. Agrorezort na tento účel vyčlenil viac než tri milióny eur. Rekonštruuje sa nádvorie, kde pribudne kaviareň, ale i podzemné pivnice, z ktorých vznikne viacúčelový priestor.

,,Aj napriek tomu, že prebieha rekonštrukcia vonkajších priestorov, múzeum je pre verejnosť otvorené. Sprevádza sa momentálne zimný okruh, od apríla začneme s veľkým aj malým okruhom. Otvorené bude aj počas Veľkonočných sviatkov," dodala Slaná.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM