Martin Károly Kultúra

PRENČOV: Kamenný kríž z 19. storočia obnovili podľa starých fotografií

Prenčov 3. januára - V centre Prenčova v okrese Banská Štiavnica, obnovili nedávno jeden z kamenných krížov tamojšej kalvárie. Na kríži z roku 1873 pribudli navyše dve postavy, ktoré tam kedysi boli, no postupom času, vplyvom počasia, sa zničili.

Kríž a sochy obnovil podľa fotografií zo starej knihy Andreja Kmeťa Veleba Sitna reštaurátor Vladislav Plekanec,“ povedala TASR starostka Prenčova Anna Ciglanová.

Na kríži bol kedysi vyrytý aj nápis, ktorý už ale natoľko nahlodal zub času, že bol nečitateľný. Na toto miesto chcú dedinčania osadiť tabuľu s poďakovaním.

Na obnovu kríža získala obec grant 13.010 eur z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR. Podľa starostky renováciu si dnes už žiadajú aj ďalšie dve sochy svätého Štefana a Jána Nepomuckého, ktoré sú na kalvárskej ceste a ďalší kríž, stojaci pred katolíckou farou. Všetky sú v zozname kultúrnych pamiatok.

Kríže a sochy svätých sú postavené na ceste, ktorú pri kresťanských púťach v minulosti absolvovali tamojší veriaci. Náboženské obrady končili pri rímsko-katolíckom kostole svätého Mikuláša z roku 1736. Od roku 1900 je v obci postavený aj evanjelický kostol v novogotickom slohu. Z tohto obdobia pochádzajú aj spomínané kríže a sochy, ktoré sú vyhlásené za kultúrne pamiatky. V tom čase totiž popri kováčstve zažívalo v obci rozkvet práve kamenárstvo.

Prenčov sa spomína v písomnostiach už v roku 1266 pod menom Princh, čo je odvodené od mena lokátora územia stredovekej osady. Obyvatelia obce sa v minulosti venovali prevažne poľnohospodárstvu a práci v lese.

Koncom 19. storočia bolo v Prenčove rozšírené aj paličkovanie čipiek a výroba hrnčiarskeho riadu zo škriabaným dekórom, veršovanými nápismi a s ľudovými motívmi.

Zdroj: TASR

Prencov
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM