Aktualizované Jakub Forgács Krimi

Pretrhla sa hrádza, Slovenskom sa VALÍ voda! Povodeň má prvú obeť, VIDEO a FOTO

Výdatné dažde rozvodňujú vodné toky na viacerých miestach po celom Slovensku. Hasiči bojujú aj o ľudské životy.

Ilustračný obrázok k článku Pretrhla sa hrádza, Slovenskom sa VALÍ voda! Povodeň má prvú obeť, VIDEO a FOTO
47
Galéria

Na území Slovenska spadlo počas pondelka extrémne množstvo zrážok. Informuje o tom portál imeteo.sk s tým, že zlá situácia je predovšetkým na severozápadnom Slovensku, v oblasti Hornej Nitry a v Banskobystrickom kraji, kde sa zrážkové úhrny za 12 hodín dostávali cez 40 mm. A dôsledky toho sú doslova doslova hrozivé. Voda zaplavila domy, brala autá a dokonca aj ľudský život.

Obeť vody

Po pretrhnutí nádrže v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica zomrela jedna osoba. Ako TASR informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová, voda preteká cez celú obec a zatopila pivnice rodinných domov.

„Silný prúd vody strhol jednu osobu, ktorú hasiči našli bez známok života. Na miesto udalosti smeruje aj evakuačný autobus HaZZ a plávajúci transportér zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, ktorý bude v prípade potreby a zhoršenia situácie využitý na záchranu osôb z rodinných domov zasiahnutých povodňou,“ uviedla Križanová.

Ako pre TASR ujasnil starosta obce Marián Šurjanský, nad obcou došlo k pretrhnutiu vodozádržnej hrádze. „Vybudovaná bola v roku 2011 v rámci protipovodňových opatrení. Jej súčasťou bol priepust, ktorý mal vodu pozvoľne púšťať tak, aby ho koryto potoka stíhalo pozvoľne odvádzať,“ povedal Šurjanský s tým, že hrádza zrejme nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch.

Starosta potvrdil, že povodeň si vyžiadala život jedného staršieho muža. Voda tiež poškodila približne dve desiatky vozidiel a zatopila pivnice domov. „Niektoré autá zobrala pár metrov, iné desiatky metrov,“ uviedol Šurjanský.

Záchranné práce pokračujú

Ako krátko pred 22.00 hod. uviedlo Prezídium HaZZ na svojej facebookovej stránke, hasiči pokračujú v odčerpávaní vody zo zatopených pivníc, priestorov a ulíc. Na mieste zasahuje 23 príslušníkov HaZZ z Pliešoviec, Novej Bane, Banskej Bystrice, zo Žiaru nad Hronom, Zvolena a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom s 11 kusmi techniky a 48 členov DHZ obcí Brehy, Hrabičov, Župkov, Banský Studenec, Banská Štiavnica, Svätý Anton, Prochoť, Štefultov, Piteľová, Hodrušské Hámre, Hliník nad Hronom a Nová Baňa s 13 kusmi techniky.

„Hasiči budú vykonávať činnosti na mieste udalosti aj počas noci. Na mieste je prítomný prezident HaZZ Pavol Mikulášek,“ uvádza HaZZ.

Minister vyjadril ľútosť

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyjadril úprimnú ľútosť nad stratou ľudského života, ktorý si vyžiadala povodeň v obci Rudno nad Hronom. Mikulec verí, že povodňová situácia sa čoskoro upokojí.

„Myslím na všetkých ľudí, ktorí náhle museli opustiť ich domovy a zároveň ďakujem, vyjadrujem podporu hasičom, ktorí sú v tejto chvíli na zásahoch,“ uviedol minister na sociálnej sieti. Dodal, že len v pondelok zaznamenali hasiči v súvislosti s počasím takmer 60 výjazdov.

Aktuality zo Slovenska

Zasypaná cesta

Cesta III. triedy z obce Sklené Teplice v okrese Žiar nad Hronom na Banskú Štiavnicu je po zosuve svahu neprejazdná. Pri udalosti sa nikto nezranil, Uviedol to starosta obce Ľubomír Meliš.

„Došlo k odtrhnutiu svahu v dôsledku jeho podmočenia. Skĺzla vrchná vrstva pôdy v hrúbke približne jeden meter, ktorá celkom zatarasila cestu,“ povedal Meliš s tým, že počas zosuvu po ceste neprechádzalo žiadne vozidlo.

Ako dodal, na mieste udalosti je aktuálne polícia, informovaná bola aj Banskobystrická regionálna správa ciest a Stredoslovenská energetika, keďže svahom prechádza elektrické vedenie.

Problémy aj v Bánovciach

Vytrvalý dážď spôsobil v pondelok problémy aj v Bánovciach nad Bebravou. Rieka Radiša zaplavila v meste niekoľko ulíc, z koryta sa vyliala i Bebrava, ktorá zaplavila v mestskej časti Biskupice pozemky. Škody odstraňujú v podvečerných hodinách miestni dobrovoľní hasiči v spolupráci s pracovníkmi odboru služieb mestu.

„Bebrava sa vyliala len na poľnohospodárske pôdy v mestskej časti Biskupice, ale neohrozila žiadne komunikácie či domy. Radiša nám spôsobila komplikácie na niekoľkých uliciach,“ načrtol vedúci odboru služieb mestu mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Michal Pojtek.

Na sídlisku Dubnička sa podľa neho dostala voda z poľa a zaplavila ulice Husitská (nová) a Novomeského. „Vďaka pomoci hasičov, vrecovaniu a pracovníkov mesta to bolo prehradené, voda bola odklonená do dažďovej kanalizácie, ktorá bola vyčistená a ulica je priechodná bez komplikácií a ohrozenia zaparkovaných vozidiel,“ priblížil.

Stavajú hrádze

Voda spôsobuje problémy i na Vajanského nábreží, kde sa začína vylievať a pracovníci tam začali podvečer stavať protipovodňové hrádze z vriec. „Zaplavená je aj cesta na kúpalisko Pažiť. V blízkosti Trenčianskej cesty, za bývalým silom sú zaplavené záhradky s tým, že sa to začína približovať aj k priemyselným objektom, firmám. Ohrozuje to hlavne spoločnosť Modest Delta, kde odčerpávajú vodu,“ doplnil Pojtek.

Hladiny riek v Bánovciach nad Bebravou podľa neho už výrazne nestúpajú, mesto očakáva, že situácia by sa tak mohla stabilizovať a hladiny budú klesať.

Ďalšie správy zo Slovenska

Voda vo viacerých obciach

Obce Uhrovec a Horné Naštice v okrese Bánovce nad Bebraovou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, problémy voda spôsobila i v Dežericiach. Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Dárius Sabo.

V Horných Našticiach sa vylial potok Radiša približne 100 metrov nad obcou a zaplavil celú jednu ulicu, priblížil starosta Jozef Hedera. „Zatiaľ situáciu riešime pieskom. Domy celkom nezaplavilo, voda sa dostala do niektorých pivníc,“ doplnil Hedera s tým, že hladina vody postupne klesá.

Vrecia s pieskom použili na pomoc proti vode i v Uhrovci, kde už skôr zaplavilo cez polia prístupovú cestu do obce v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja. „V blízkosti priemyselnej zóny išla voda zo záhradiek do tamojších domácností, museli sme tam zabezpečiť rozvoz vriec naplnených pieskom. Vylievať sa začala voda aj z toku Radiša, smerom na Jankov vŕšok. Vytiekla na polia a išla do štyroch rodinných domov. Ďalší občania nás upozornili na zaplavené záhradky z trvalého dažďa,“ ozrejmila starostka Zuzana Máčeková.

So záchrannými prácami skončili miestni dobrovoľní hasiči podľa nej pred 19.00 hod., celkovo v obci naplnili od 800 až tisíc vriec s pieskom. Situáciu budú v obci naďalej monitorovať i počas celej noci, dodala Máčeková.

Čo hovoria výstrahy?

Výstrahu tretieho stupňa pred povodňami vydali meteorológovia pre ďalšie územie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webovej stránke.

Aktuálne podľa SHMÚ platí pre okresy Považská Bystrica, Martin, Žilina, Zlaté Moravce, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Prievidza.

Druhý stupeň hydrologickej výstrahy sa vzťahuje na územie stredného a čiastočne západného Slovenska. Na Orave, pre časť Záhoria, v okresoch Nitra a Nové Zámky platí výstraha prvého stupňa.

Na strednom Slovensku má pršať aj v ďalších hodinách, pre väčšinu územia vydali druhostupňovú výstrahu, ktorá platí až do utorkového (18. 5.) rána. Dážď hrozí aj na východe Slovenska, platí tam výstraha prvého stupňa.

136 výjazdov

Hasiči za ostatných 12 hodín uskutočnili v súvislosti s intenzívnym dažďom, ktorý zasiahol územie Slovenska celkom 136 výjazdov. Najvážnejšia situácia je v Trenčianskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná doposiaľ 49-krát. V Žilinskom kraji zasahovali 29-krát, v Banskobystrickom kraji boli vyslaní k 25 udalostiam spôsobených poveternostnou situáciou a v Nitrianskom kraji zasahovali hasiči 22-krát. Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) o tom informovalo krátko po 20.00 hod. na svojej facebookovej stránke..

„Vo väčšine prípadov odčerpávali vodu zo zatopených ulíc, pivníc a priestorov, odstraňovali prekážky z vodných tokov, čistili priepusty a odpratávali nánosy bahna. Pri spomínaných udalostiach zasahovalo takmer 150 profesionálnych a dobrovoľných hasičov,“ uviedli hasiči s tým, že na mnohých miestach naďalej zasahujú.

Zábery vyčíňania ničivého vodného živlu si môžete pozrieť na videách pod textom (pozn. red. 1. z Rudna nad Hronom, 2. z Klátovej Novej Vsi) a v priloženej fotogalérii!

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM