Barbara Dallosová Správy

Prezident Kiska sa rozhovoril o Žiari: Je to atypické mesto... FOTO

Prezident Andrej Kiska sa v rámci oficiálnej návštevy poprechádzal ulicami Žiaru. O našom meste hovorí ako o meste s úspešným príbehom. Na pracovnom stretnutí s radnicou ale prišli na reč aj menej príjemné témy.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska sa rozhovoril o Žiari: Je to atypické mesto... FOTO
Foto: Barbara Dallosová

Ako prezident SR zavítal Andrej Kiska do Žiaru nad Hronom oficiálne po prvý raz. Z vládneho vozidla vystúpil krátko po pol deviatej ráno priamo pred Mestským úradom. Tam ho už čakali malí folkloristi so svojím vystúpením a nechýbalo ani tradičné vítanie chlebom.

Žiar je podľa Kisku úspešným príbehom

Po krátkom podávaní rúk sa hlava štátu v sprievode primátora Petra Antala odobrala na pracovné stretnutie s vedením mesta. Prezident sa podpísal do pamätnej knihy a prevzal od žiarskej radnice dar, drevorytinu od miestneho majstra.

,,Žiar nad Hronom je podľa mňa atypické mesto. Už zabúdame, že má už 770-ročnú históriu a pre mnohých je stále hlavne symbolom akéhosi prejazdu zo západu na východ," začal svoje rozprávanie prezident.

Žiar viackrát skloňoval ako mesto s úspešným príbehom. Ako vysvetlil, tým je z jeho pohľadu transformácia veľkého štátneho závodu na niekoľko úspešných podnikov.

,,Napriek tomu, že tento závod už dnes akoby neexistoval, v jeho areáli je skoro 180 firiem, ktoré zamestnávajú takmer 6 000 ľudí, teda približne rovnaké množstvo, aké kedysi zamestnával veľký štátny podnik. Je to teda úspešný príbeh transformácie z veľkého podniku do množstva malých firiem, čo sa, žiaľ, v mnohých iných mestách alebo regiónoch, kde jeden veľký podnik zamestnával množstvo ľudí a potom skončil, nezopakovalo," uviedol Andrej Kiska.

Hovorilo sa aj o Kortíne

Ako naznačil, na stretnutí s vedením mesta sa dotkli aj menej príjemných tém: ,,Diskutovali sme aj o problémoch. Aj o rómskej osade, ktorá tu za rohom nelegálne vyrástla."

Prezident sa poprechádzal aj po meste, Ulicou Štefana Moysesa v doprovode predstaviteľov mesta prešiel až k Súkromnej strednej odbornej školy technickej, kde mal pokračovať jeho program. Okrem toho v rámci oficiálnych návštev Andrej Kiska slávnostne otvorí Oddychovú zónu na Etape, zavíta do spoločnosti Nemak Slovakia a v poobedných hodinách ho ešte čaká oficiálna návšteva Kremnice. Podrobný program návštev prezidenta v našom regióne sme vám priniesli TU.

Pozrite si zábery z návštevy prezidenta v Žiari nad Hronom v našej fotogalérii.

FOTO: Prezident Andrej Kiska sa prechádzal žiarskymi ulicami
15
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM