Martin Károly Rôzne

Prezídium Klubu primátorov miest SR riešilo financovanie samospráv

Kremnica 5. novembra – Otázka financovania územných samospráv, novela zákona o dani z príjmov a tiež súvisiace zákony, ktoré majú dosah na výdavky územnej samosprávy, patrili medzi hlavné témy dnešného rozšíreného zasadnutia prezídia Klubu primátoro

Pre TASR to uviedol Marián Minarovič, tajomník a čestný člen klubu. Pokračoval, že v prípade financovania územných samospráv bol obsahom diskusie jeho aktuálny stav a riešenie v kontexte dopadov hospodárskej krízy a legislatívnych úprav predchádzajúcej i súčasnej vlády. „Predmetom rokovania bol návrh novely zákona 582/2004 o miestnych daniach a miestnom poplatku.“ Tu dosiahli podľa jeho slov veľmi konkrétny výsledok. Pôvodné znenie zákona sa prakticky nezmenilo, avšak s výnimkou pozemkov. Aj naďalej sa teda budú snažiť rokovať a v tomto prípade vyzývajú dotknuté orgány, ako ministerstvo financií či vládu.

Pokiaľ ide o novelu zákona o dani z príjmov, podľa slov Minaroviča ich zaujímalo, či postihne samosprávu v dvoch oblastiach. „Či bude dosah DPH na územnú samosprávu pri narábaní s majetkom, v tomto prípade sme dostali vysvetľujúci list.“ Ten ich podľa Minaroviča uistil, že z tohto titulu nebude dôsledok na narábanie s majetkom územnej samosprávy. Poznamenal, že otvorená však ostala otázka o zámere vlády zdaňovať narábanie s majetkom, či už ide o predaj alebo prenájom územnej samosprávy. Minarovič konštatoval, že ak by mal byť zdaňovaný majetok v súčasnej situácii, kedy, ak s ním narábajú, tak z núdze, aby vyrovnali existujúce deficity, predstavovalo by to nevýhodný model. Toto riešenie tiež nepovažujú za systémové.

„Sú tu aj súvisiace zákony, ktoré predstavujú práve dosah na príjmy, respektíve výdavky územnej samosprávy,“ pokračoval Minarovič. V prvom rade ide o zákon o sociálnych službách z dielne predchádzajúcej vlády. Súčasná novela mala podľa neho systémovo riešiť stav tak z hľadiska prerozdelenia kompetencie, ako aj modelu financovania. „Súčasný predložený návrh novely však reagoval len na rozhodnutie ústavného súdu pri rovnosti tak verejných, ako aj neverejných poskytovateľov týchto služieb, ale nerieši tento problém komplexne,“ povedal Minarovič.

Zdroj: TASR ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM