han Správy

Príde 300 ľudí o prácu u jediného výrobcu hliníka na Slovensku? Sulík hovorí o KATASTROFE!

Jediný výrobca hliníka na Slovensku, Slovalco v Žiari nad Hronom, ohlásil prepúšťanie. Pre spriemyselnenú krajinu, ako je Slovensko, ide o veľmi zlú správu.

Ilustračný obrázok k článku Príde 300 ľudí o prácu u jediného výrobcu hliníka na Slovensku? Sulík hovorí o KATASTROFE!
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

O tom, že ide o zlú správu, informovalo vo štvrtok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Spoločnosť postupným znižovaním výroby a súčasným prepúšťaním reaguje na narastajúce ceny elektrickej energie, vysoké ceny emisných povoleniek a nízke ceny hliníka. Vedenie spoločnosti avizuje aj úplné zastavenie výroby.

Bude ich viac?

Spoločnosť ohlásila prepustenie 300 zamestnancov z celkového počtu 450, pričom konečné číslo zamestnancov, ktorí prídu o zamestnanie, zatiaľ nie je definitívne. Aktuálne ide o priamych zamestnancov. Situácia sa však dotkne priemyslu a subdodávateľov v celom žiarskom regióne. Na výrobu v spoločnosti je naviazaných ďalších približne 2500 pracovných mi­est.

„To, čo postihlo našu jedinú slovenskú hlinikáreň, sa nedá nazvať inak ako katastrofou,“ reagoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

MH uviedlo, že podniklo všetky kroky k zníženiu poplatkov v koncových cenách energií, ktoré boli v jeho kompetencii. Zároveň si uvedomuje, že vzhľadom na náročnosť výroby v hlinikárni to nepostačovalo.

Ako ďalšie riešenie preto navrhovalo zmenu kompenzačnej schémy pre energeticky náročný priemysel, rovnako ako spoločnosť Slovalco, čím by sa vytvorili podmienky, ktoré by boli porovnateľné s konkurenčnými podnikmi v iných európskych krajinách.

Príde záchrana?

„Ministerstvo hospodárstva a aj ja osobne sme dlhodobo navrhovali, aby sa uvoľnili financie z Envirofondu tak, ako je to bežné v zahraničí. Veľkí zamestnávatelia mali dostať priamu finančnú kompenzáciu v dôsledku neúnosného zvyšovania nákladov na výrobu. Bohužiaľ, stroskotalo to na zamietavom stanovisku ministerstva financií napriek tomu, že v Envirofonde sa nachádza dostatok financií. Výsledkom je, že stovky ľudí skončia na úrade práce,“ zdôraznil Sulík.

Generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý podotkol, že firmu mohla zachrániť práve chýbajúca novela zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

„S kompenzáciou by sme vedeli byť aspoň na nule, ale takto je situácia ďaleko za hranicou únosnosti. Nedokázali sme si zabezpečiť vstupy, elektrinu na budúci rok, a dnes už to zašlo tak ďaleko, že by nám už ani prijatie zákona nepomohlo,“ dodal Veselý.

Rezort hospodárstva pripomenul, že správa Environmentálneho fondu, ako i zákon o obchodovaní s emisnými kvótami spadajú do spôsobnosti Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, pričom rozhodnutie o poskytnutí finančných prostriedkov z Envirofondu rezort životného prostredia prijíma spolu s Ministerstvom financií (MF) SR.

Príspevky do Envirofondu odvádzajú i firmy z ťažkého priemyslu, pričom na základe určenia Európskej komisie o použití prostriedkov z fondu je tieto možné využiť i na realizáciu opatrení v súvisiacich s dekarbonizáciou priemyslu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM