Barbara Dallosová Správy

Primátor Antal reaguje na ostré komentáre Žiarčanov na facebooku: Chceme hlavne chrániť deti v žiarskych školách!

Búrlivú diskusiu na facebooku dnes vyvolal článok o pláne žiarskej radnice zriadiť v rómskej osade Pod Kortínou hygienickú stanicu. Jeden emotívny komentár striedal druhý. Niektoré boli adresované priamo primátorovi. Ten tvrdí, že mnohí diskutéri zámer mesta nepochopili.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Antal reaguje na ostré komentáre Žiarčanov na facebooku: Chceme hlavne chrániť deti v žiarskych školách!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že žiarska samospráva chce pre Rómov v lokalite Pod Kortínou vybudovať hygienickú stanicu s práčovňou a sprchami, sme vás informovali TU.

Reakcie na facebooku na seba nenechali dlho čakať. Mnohí namietali, že obyvatelia problémovej osady si nezaslúžia dostať niečo zadarmo. Primátor tvrdí, že úmysel mesta nepochopili.

,,Úprimne ma mrzia reakcie na tento článok. Je evidentné, že mnohé prišli od ľudí, ktorí článok podľa všetkého nečítali,",, reaguje Antal.

Podľa slov primátora sa mesto týmto opatrením snaží pomôcť najmä deťom. A to nielen tým z osady, ale aj tým, ktoré s nimi zdieľajú školské lavice. ,,Mesto nejde zadarmo rozdávať práčky obyvateľom osady Pod Kortínou. Mesto chce riešiť katastrofálny stav hygieny v tejto lokalite prenášajúci sa aj do žiarskych škôl, ktoré deti z osady navštevujú. Našim cieľom je chrániť majoritné obyvateľstvo pred hrozbami ako je žltačka, či iné ochorenia. Chceme len, aby aj deti spod Kortíny chodili do školy čisté," vysvetľuje a dodáva, že toto opatrenie má tiež prispieť k samotnému nadobudnutiu hygienických návykov u detí z komunity, keďže v mnohých prípadoch ich k nim rodičia nevedú.

Slovo, ktoré sa skloňuje takmer v každom z rozvášnených komentárov, je ,,zadarmo". To primátor zásadne odmieta. ,,Zdôrazňujem, že obyvatelia osady budú musieť za využitie tejto služby platiť. Nie je teda pravdou, čo odznelo v mnohých komentároch, že niečo dostanú zadarmo," hovorí.

Ako ďalej uviedol, pôjde o hygienickú stanicu kontajnerového typu, v ktorej sa budú nachádzať sprchy a práčky. Čo sa týka financií na realizáciu, tie z vrecka mesta nepoputujú. ,,Nemáme v pláne čerpať financie z mestského rozpočtu. Budeme sa snažiť využiť zdroje z rôznych grantov a dotácií," dodáva na záver primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM