Barbara Dallosová Rôzne Správy

Primátor Kremnice Ferenčík: Turistov chceme, ale nechceme dopadnúť ako Štiavnica

Aj keď ide primátor na bicykli, ľudia ho riešia, hovorí s úsmevom Alexander Ferenčík. Prinášame otvorený rozhovor s prvým mužom Kremnice.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Kremnice Ferenčík: Turistov chceme, ale nechceme dopadnúť ako Štiavnica
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Alexander Ferenčík stojí na čele Kremnice druhé volebné obdobie. Pýtali sme sa na to, ako primátorovanie zasahuje do jeho osobného života, ale aj na to, čo by mohol pre Kremnicu znamenať turistický boom.

V úrade ste druhé volebné obdobie. Spomeňte si na úplný začiatok, keď ste do funkcie nastúpili… Čo je dnes inak?

Vtedy bolo všetko nové, nevedel som, čo ma čaká. Nástup do tohto druhého volebného obdobia bol teda určite jednoduchší. Už je to rozbehnutý vlak a je rozbenutý tak, ako som to chcel ja.

Čo je pre Vás na práci primátora najnáročnejšie?

Najťažšie na tejto práci je to, že akokoľvek dobre môžete niečo myslieť, nikdy nevyhoviete všetkým. Akákoľvek vec je vnímaná vždy niekoľkými pohľadmi a môže byť správny aj úmysel aj realizácia, vždy sa nájde niekto, komu sa to nepáči. Ďalšou náročnou vecou je, že sa určite nebavíme o nejakej osemhodinovej pracovnej dobe. Keď sa stane niečo v nedeľu v noci, pracujem v nedeľu v noci.

Takže vám práca zasahuje aj do súkromného života.

Určite. Mňa vlastne z pohľadu úradu hodnotia ľudia aj vo voľnom čase. Takže ešte aj keď ide primátor na bicykli, ľudia ho riešia. A zvlásť v malom meste (úsmev).

V uplynulej dobe sa teší veľkej popularite Skalka. Ako to vnímate a čo to pre mesto znamená?

Niekto raz nazval Skalku nechceným dieťaťom. Ja si myslím opak. Keďže nemáme priemysel a podobné odvetvia, ja som Skalku vždy vnímal ako náš potenciál, nosný produkt, v ktorom sa mesto môže posúvať ďalej. Naším cieľom je zdržať tú návštevníka na viac dní, teda mať viac než len jednodňových turistov. Skalka nám v tom pomáha a to sme ešte neskončili, chystáme tam ďalšiu adrenalínovú novinku.

Prezradíte, akú?

Ešte nie, onedlho. Ale určite sa o nás bude zas písať

Keď sa bavíme o turizme, v lete zmenilo Informačné centrum podobu aj priestory. Ukázalo sa to ako dobrý krok?

Presťahovanie informačného centra sa ukázalo ako veľmi dobrý krok. Za prvý mesiac po zmene sme zaznamenali nárast tržieb oproti minulému roku o 40 percent.Na hodnotenie je však ešte priskoro, myslím, že hodnotiť budeme najskôr po roku fungovania.

O rozvoji cestovného ruchu hovoríte odvážne. Teoreticky – keby nastal naozaj výrazný turistický boom, bola by naň Kremnica pripravená?

Verím, že áno. Služby a ubytovanie sú veci, ktoré rastú postupne a spolu s rozvíjajúcim sa turizmom. Určite nemôžeme čakať, že niekto vybuduje veľké ubytovacie kapacity za noc. Samozrejme, v súvislosti s týmto trendom musíme riešiť množstvo čiastkových vecí. Napríklad – problémom, o ktorom vieme a riešime ho, je záchytné parkovisko. Chceli by sme využiť plochu bývalého záhradníctva pod cintorínom pri kúpalisku. Tiež zrejme pristúpime k spoplatneniu parkovísk na Skalke. Tento krok nie je samoúčelný, výber bude použitý na údržbu atrakcií, rozšírienie parkovacích kapacít,, zlepšenie zimnej údržby a iné – podobne ako keď sme spoplatnili bežecké trate a vďaka tomu sme zlepšili úpravu tratí, vybudovali sociálne zariadenia…

Na tieto aj mnohé ďalšie veci myslíme a určite chceme ísť cestou rozvoja cestovného ruchu. Ale osobne by som sa rád vyhol modelu Banskej Štiavnice, kde domáci by už niekedy asi odtiaľ najradšej “ušli”. Proste aby cestovný ruch neobmedzoval bežný život obyvateľov.

Je to podľa vás aj v kremnickej mentalite? Že si Kremničania svoje mesto turistom ,,nedajú”?

Na tom niečo bude. Turistov chceme, ale chceme tu byť doma (úsmev).

Aké kokrétne projekty sa budú v najbližšej dobe v meste realizovať?

Doháňame investičný dlh, takže teraz, počas jesene, pokračujeme v rekonštrukcii komunikácií.

Čo sa týka príprav investičných akcií, zaoberáme sa špitálom. Detský domov Maurícius, ktorý v ňom mal svoje priestory, nám ho v tomto období už aj papierovo vráti. Chceli by sme ho využiť na bytové účely. Ja vidím v budúcnosti byty tiež v Zechenterovom dome. Ten ale potrebuje výraznú rekonštrukciu. V tomto dome boli byty aj v minulosti, takže aj vnútorné členenie stavby tomu zodpovedá. Neviem, či sa nám na to podarí zohnať dodávateľskú kapacitu, ale radi by sme sa do toho pustili čo najskôr po dopracovaní projektovej dokumentácie a vybavení administratívnych náležitostí.

Žiaľ, aj tento rok budeme musieť byť strechármi. Šindel na barbakane je po technickej životnosti a začína zatekať. Takisto na hradbách na Námestí SNP. Treba to vymeniť.

Ešte sa vrátim ku Skalke, aj tam je už niečo načaté. Pri hoteli Guldiner je vykopaná veľká jama. Tam by sme chceli mať zásobu na vodu na zasnežovanie inline dráhy. Tiež ešte do zimnej sezóny pribudnú šatne pre priaznivcov bežeckého lyžovania.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM