Martin Károly Samospráva

Primátor má vyšší plat o 52 eur: Toľkoto teraz berie v čistom

Mestskí poslanci včera schválili Antalovi vyšší plat. Je však vyšší len o sumu, ktorou sa zdvihol priemerný mesačný príjem podľa štatistického úradu. Jeho odmenu poslanci nechali na nezmenenej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Primátor má vyšší plat o 52 eur: Toľkoto teraz berie v čistom
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Priemerná mzda, sa podľa štatistického ústavu, zvýšila zo 786 na 805 eur. Aj žiarskemu primátorovi sa plat vypočitáva podľa zákona. Priemerná mzda sa v jeho prípade násobí koeficientom 2,53, keďže Žiar má menej ako 20 tisíc ľudí. Ak by ich bolo viac koeficient by sa zvýšil na 2,89.

K tejto sume poslanci ešte v minulosti pridali 66.5%z tejto sumy ako odmenu. Týmito percentami môžu poslanci hýbať podľa toho ako sú spokojní s výkonm primátora, či starostu. maximálna hranica je 70%. Poslanci včera, na zasadnutí zastupiteľstva s odmenou nepohli, zistala teda nezmenenj výške.

Vnímam to tak, že poslanci sú asi s mojou prácou spokojní,“ komentuje ich rozhodnutie Antal, ktorý ale podľa zákona, nesie priamu trestnoprávnu zodpovednosť za všetky rozhodnutia.

Podľa tohto výpočtu bude Peter Antal, ako žiarsky primátor, ponovom zarábať 3392 eur. Ak sa z toho odrátajú peniaze, ktoré si berie štát, výsledok je 2375 eur v čistom. Pred tým zarábal 2323 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM