Barbara Dallosová Samospráva

Primátor Žiaru Peter Antal bol online: Na čo boli Žiarčania zvedaví?

Prvý muž mesta dnes odpovedal na vaše otázky online. Otázok pre primátora nám prišlo množstvo. Čítajte, čo všetko chceli Žiarčania od Petra Antala vedieť...

Ilustračný obrázok k článku Primátor Žiaru Peter Antal bol online: Na čo boli Žiarčania zvedaví?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme včera avizovali, na to, čo vás zaujíma, či trápi, sa môžete opýtať priamo Petra Antala. Na otázky od obyvateľov odpovedal od ôsmej do desiatej hodiny. Do redakcie nám ich prišlo množstvo, nie všetky sa však stihli dostať primátorovi do rúk. Otázkam, ktoré z časových dôvodov neboli uverejnené, sa ešte určite budeme venovať.

Viktória: Dobrý deň. Chcem sa spýtať, kedy sa začne s výstavbou sľubovaného obchodu pri nových nájomných bytoch v časti Sever.

Dobrý deň. Podľa poslednej informácie od investora by výstavba obchodu mala začať niekedy v letných mesiacoch tohto roku.

Lucia: Ako to vyzerá s rekonštrukciou zimného štadiónu? Budeme sa môcť už nadchádzajúcu zimu korčuľovať?

Pravdepodobne ešte najbližšiu zimu sa nebudete môcť na našom ZŠ korčuľovať, avšak máme spoločne so spoločnosťou SPORT TREND s.r.o., ktorá má v dlhodobom nájme zimný štadión, pripravený jednak stavebný projekt rekonštrukcie a dobudovania ZŠ, ako aj model financovania tejto investície, ktorý smeruje k opätovnému spusteniu prevádzky ZŠ na dobu 11 mesiacov v roku. Samozrejme, takúto investíciu musia schváliť poslanci MsZ. Po Veľkej noci, 9.4., sa uskutoční verejná prezentácia tohto projektu pre poslancov MsZ, ale aj pre širokú verejnosť.

Valika: Dobrý deň pán primátor! Chcela by som sa opýtať na koho sa mám obrátiť, keď chcem aby sa zabránilo tomu, aby ľudia chodili krížom cez novovysadený trávnik na Ulici M. Chrásteka (medzi plavárňou a basketbalovým ihriskom – pozn. redakcie). Po úpravách tu vznikli jamy, v ktorých sa drží voda a brodia sa tadiaľ všetci, deti ,dospeláci… A keď sa zaboria do blata, prídu si to utrieť na schody masérne. Ja by som tam napichala nejaké kríky, alebo vŕbu, alebo niečo podobné. Chcem vedieť váš pohľad na vec. Ďakujem a a prajem pohodový deň.

Dobrý deň pani Valika. Žiaľ, zakázať aby niekto chodil cez trávnik nedokážem, avšak nášmu Odboru životného prostredia zadám úlohu, či sa dá tento problém vyriešiť výsadbou ktorú spomínate. Myslím si však, že výsadbu budú ľudia obchádzať, aby si skrátili cestu a lepším riešením bude vydláždiť prirodzene vychodený chodník dlažbou, ktorú sme inde rozobrali.

Efekt: Neuvažujete o tom, či by nebolo možné, aby mala MHD konečnú pri benzinole, kvôli obyvateľom Severu?

Nie je to len o dohode s SAD o úhradách za takéto zachádzanie MHD, avšak aj o dopravnom riešení parkovania MHD príp. otáčania v tomto priestore, čo je oveľa väčší problém.

Vlasta: Dobrý deň, chcela by som sa p. primátora opýtať, či mesto rieši neutešený technický stav starých záchodov na Ul. Š. Moysesa a zeleninovej búdy na Ul. Jiráskovej. Bývam v krásnom dome blízko týchto objektov a tieto dve ohyznosti špatia, ohrozujú a znepríjemňujú naše bývanie. Viem, že sú to súkromné objekty, ale stavebný úrad predsa môže vydať rozhodnutie o ich asanácii, nakoľko ohrozujú už aj z dôvodu zlého technického stavu obyvateľova mesta. Inak prajem veľa úspechov vo funkcii. Mesto je krásne, čisté, žiadni alkoholici…páči sa mi tu bývať.

Dobrý deň pani Vlasta. V prvom rade ďakujem za povzbudivé slová a prajem Vám všetko dobré. Súhlasím s Vami, že obidva objekty špatia naše mesto, avšak nie je jednoduché stavebnému úradu vydať rozhodnutie o ich odstránení, ak to nie je čierna stavba. Čo sa týka zelenej „búdy“ v poslednom období sme uskutočnili niekoľko stretnutí so zástupcom vlastníka a verím, že sme dospeli k dohode, ktorú treba ešte schváliť v MsZ a v krátkom čase dôjde k jej odstráneniu. Čo sa týka bývalých verejných WC, budeme sa venovať aj tomuto problému.

Petra: Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa tento rok bude mesto zaoberať organizáciou dopravy pri základných školách. Pri najväčšej škole v meste je to ráno katastrofa. Autá na parkoviská škôl vchádzajú často z každej strany, následne parkujú, cúvaju a pomedzi to malí školáci, ktorých spoza SUV ani nie je vidieť. Toto sa deje najmä pri dvojke, štvorke a pri cirkevnej. Tak teda čo s tým pán primátor?

Dobrý deň. Čo sa týka dvojky, v tomto roku ideme zrealizovať rekonštrukciu jestvujúceho parkoviska, pričom projekt už máme spracovaný, ktorý okrem rekonštrukcie povrchu rieši aj dopravné značenie pre bezpečnosť chodcov. Aktuálne pracujeme aj na vybudovaní parkoviska pri jednotke, ktoré by bolo aj záchytným parkoviskom pre centrum mesta, avšak najskôr musíme doriešiť pozemkové vzťahy, nakoľko pozemok na ktorom máme záujem vybudovať parkovisko, nie je vo vlastníctve mesta. Pri cirkevnej škole sme sa pred dvomi rokmi finančne a vecne podieľali na vybudovaní parkovacích miest. Štvorkou sme sa zatiaľ nezaoberali, nakoľko sme parkovanie pri tejto škole nepovažovali za akútny problém.

Lucia: Dobrý deň, rada by som vedela, kedy dôjde k avizovanej úprave kopca na sánkovanie pre deti z Hviezdošky, ktorý mal byť pôvodne vo vnútrobloku a tiež, kedy bude v tomto rekonštruovanom vnútrobloku vytvorené aj pieskovisko a hojdačky (s ohrádkou) pre najmenšie deti. Tiež by ma zaujímali detské jasle – mesto by malo porozmýšľať nad výraznejším rozšírením kapacity a zvýšením veku detí v jasliach do troch rokov tak, ako je tomu aj v BB, ZV, KE či iných väčších mestách, pretože nie každé dieťa je v dvoch rokoch zrelé na škôlku, takéto malé detičky by mali byt ešte v jasliach, nie v škôlkach. Ďakujem.

Dobrý deň. Čo sa týka jasiel, súčasná kapacita pre naše mesto je postačujúca a vieme uspokojiť požiadavky rodičov. Problémom trojročných detí je, že nemôžu byť s polročnými a požiadavka rodičov z posledného obdobia je cca 2 trojročné deti ročne, čo pre vytvorenie samostatnej triedy je nepostačujúce. Kopec na sánkovanie pri Hviezdoške v tomto roku Technické služby ZH s.r.o. v dostatočnom predstihu pred zimou určite vybudujú, tak aby zarástol trávou, nakoľko v minulom roku keď to mali realizovať bolo daždivé počasie. Hojdačky pre malé deti a pieskovisko sú objednané a dodávateľ čaká len na vhodné počasie, takže predpokladám že do cca 14 dní by mohli byť osadené.

Marek: Rád by som sa spýtal na problém osady Pod Kortínou. Boli avizované projekty, ktoré by mali túto lokalitu „scivilizovať“. V akom je to štádiu? Je vôbec reálne, že sa tejto osady dokáže mesto zbaviť? Neuvažujete o odkúpení pozemkov od urbáru, aby ste mali následne viac možností na riešenie tohto problému? Neuvažuje sa o inštalovaní kamery na parkovisku pri firme Rolvis, aby sa zvýšila bezpečnosť tam parkujúcich vozidiel a celého blízkeho okolia?

Verím, že osady v súčasnej podobe sa mesto zbaví, avšak určite by som zavádzal, ak by som napísal, že tých 400 ľudí čo tam žijú, len tak vysťahujeme von z mesta. Nie je to právne možné a kto to tvrdí, tak klame. Na druhej strane robíme všetko preto, aby sa toľko krát spomínaný projekt tzv. riadeného bývania alebo niečo podobné podarilo zrealizovať. Nie však za peniaze mesta. Práve v tomto týždni prebehla informácia, že SR bude mať možnosť čerpať obrovské finančné prostriedky z eurofondov na riešenie tohto problému. Chcem veriť, že sa časť prostriedkov dostane aj nášmu mestu a osada tak ako ju poznáme zanikne a s ňou aj všetky negatívne sprievodné javy. Tieto negatívne javy sa aspoň snažíme eliminovať viacerými projektmi, ktoré boli už pred nedávnom medializované. Pre úplnosť informácie uvádzam, že urbár nemôže predávať pozemky, ale iba prenajímať.

Ľubomír: Dobrý deň. Mňa by zaujímalo, kedy budú odstránené dočasné dopravné značky obmedzujúce rýchlosť jazdy za mestom pred križovatkou do obce Lutila. Obchvat mesta je už nejaký ten mesiac otvorený a značky stále obmedzujú vodičov v rýchlosti (80/60/výjazd vozidiel stavby). Iste nie som sám, ktorého tento problém zaujíma. Ďakujem.

Dobrý deň. Uvedený problém sa nachádza na ceste, ktorú spravuje Regionálna správa ciest. Z toho dôvodu nie som informovaný a ani kompetentný sa k danej téme vyjadrovať.

Zuzana: Vážený pán primátor, na Ulici Svitavskej bývame už viac ako 20 rokov a na kvalite betónových chodníkov ako aj priľahlého parkoviska sa podpísal čas. Zaujíma nás, kedy, a či vôbec v blízkej budúcnosti mesto plánuje rekonštrukciu tejto časti. Vieme, že sa jedná o dosť veľkú plochu, ktorá je ale v súčasnosti najviac využívaná chodcami ako aj pre parkovanie áut obyvateľmi domov uliciach Svitavskej, Vansovej aj Novomeského, čo je približne 250 bytov. Tiež by bolo dobré parkovacie miesta vyznačiť, aby bola plocha čo najviac využitá, lebo už dnes je po 22:00 hod. takmer plne obsadená. Chodníky popri hlavnej ceste kde jedna strana už prešla rekonštrukciou a druhá je plánovaná v tomto roku sú chodcami z dôvodu bezpečnosti menej využívané ako chodník vedúci popred dom 903, 904 a parkovisko. Ako dočasné riešenie Vás chceme požiadať, či by bolo možné ešte v tomto roku popri realizovaní už naplánovaných rekonštrukčných prác chodníkov na Etape opraviť nerovnosť časti chodníka na Ulici Svitavskej. Jedná sa o nie veľkú plochu chodníka vedúceho popred dom č. 903 a medzi vchodom č.6 a č.7. Táto časť chodníka je počas daždivých dní zaplavená a nepriechodná. Taktiež na parkovisku aspoň zaplátať najväčšie jamy. Ďakujeme Vám za Vaše stanovisko.

Máte pravdu, že parkovisko má veľmi veľkú plochu, pričom za prioritu sme si určili komplexnú rekonštrukciu chodníkov v meste. Z toho dôvodu v najbližšom období neplánujeme rekonštrukciu parkovísk. Čo sa týka opravy chodníka, ktorý spomínate, budeme ho riešiť v rámci bežných opráv chodníkov v tomto roku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM