Barbara Dallosová Samospráva

Primátor zvoláva mimoriadne zastupiteľstvo: Na stole je úver na modernizáciu verejného osvetlenia!

Termín riadneho júnového zasadnutia žiarskeho Mestského zastupiteľstva ešte nie je známy, primátor však zvolal poslancov mimoriadne. Zasadnúť majú už tento týždeň a témou stretnutia bude verejné osvetlenie.

Ilustračný obrázok k článku Primátor zvoláva mimoriadne zastupiteľstvo: Na stole je úver na modernizáciu verejného osvetlenia!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Naposledy mestský parlament zasadol 23. apríla. Pred ďalším, júnovým stretnutím, si však žiarski poslanci spolu sadnú ešte raz. O mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom, zvolanom na 4.6, teda tento štvrtok, informovala samospráva na svojich oficiálnych webových stránkach. Predstavitelia mesta sa stretnú tradične v zasadačke MsKC, tentoraz o 13:00 hodine.

Tlačí ich termín

Hlavným bodom programu má byť modernizácia sústavy verejného osvetlenia spoločnosťou Technické služby za účelom zníženia energetickej náročnosti a následné zriadenie vecného bremena v prospech mesta Žiar nad Hronom.

Ako vysvetlil vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž, k mimoriadnemu zastupiteľstvu tlačil radnicu termín na podanie žiadosti o vstup do finančného programu Európskej banky pre obnovu a rozvoj. ,,Musí sa to stihnúť do 30.8.2015, treba teda začať konať čo najskôr a nie čakať do konca júna, kedy bude riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva," priblížil Baláž.

S nápadom prišli Technické služby

Plánovaný projekt výmeny svietidiel verejného osvetlenia za LED svietidlá má zastrešiť mestská eseročka Technické služby. To, o čom sa má na štvrtkovom zasadnutí rozhodnúť je, či Technické služby do projektu pôjdu. S nápadom prišla sama spoločnosť.

,,Spoločnosť ako dlhoročný správca verejného osvetlenia vychádzala pri spracovaní tohto návrhu modernizácie z pripomienok obyvateľov mesta ku kvalite svetelnej sústavy, z niekoľkomesačného testovania rôznych svetelných zdrojov… Výsledkom tohto snaženia je návrh Koncesnej zmluvy medzi Mestom Žiar nad Hronom a spoločnosťou TECHNICKÉ SLUŽBY Žiar nad Hronom, spol. s r. o., v ktorej je Mesto zároveň aj jej jediným spoločníkom," píše sa v materiáli na nadchádzajúce zasadnutie vypracovanom zástupcami spoločnosti Technické služby.

Výbojky vystriedajú LED-ky

Ako vysvetlil Baláž, modernizácia má vyriešiť problémy so sťažnosťami na nedostatočné osvetlenie verejných priestranstiev v meste. K výhodám LED technológie patrí dobré podanie farieb, vytváranie príjemného bieleho svetla a dosahovanie okamžite plného jasu bez oneskorenia a blikania. V porovnaní s výbojkami poskytujú správne skonštruované LED svietidlá dostatočné a dokonca rovnomernejšie povrchové osvetlenie, pričom spotrebujú menej energie.

Investícia do LED technológie predstavuje 300 000 eur. Práve o prijatí takéhoto úveru spoločnosťou Technické služby má Mestské zastupiteľstvo vo štvrtok hlasovať. Ako upresnil Baláž, preto, že ide o úver z úverovej linky Európskej banky pre obnovu a rozvoj na financovanie projektov energetických úspor miest a obcí, je možnosť získať nenávratný grant 20% z úverovej istiny. To v praxi znamená, že 60 000 eur z úveru by sa mal spoločnosti vrátiť.

Čítajte tiež:

Radnica má na stole záverečný účet, ten prehovoril aj o dlhoch: Tipnite si, ktorý úver je najvyšší!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM