Martin Károly Rôzne

Pripravení by mali byť aj žiarski maturanti

Na Slovensku bude skladať ústne maturity viac ako 62.300 maturantov na 756 stredných školách. Druhá časť "skúšky dospelosti" začne už v pondelok 17. mája.

V rámci ústnych maturít čakajú na končiacich stredoškolákov odpovede pred odbornou komisiou zo štyroch predmetov, na stredných odborných školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín z piatich predmetov.

Pred predmetovou maturitnou komisiou si vyžrebujú jedno zo schválených maturitných zadaní, v predmete teoretická časť odbornej zložky a v predmete praktická časť odbornej zložky si žiak žrebuje jednu zo schválených tém. Ústna odpoveď je verejná a žiaci na ňu budú mať čas jednotne 20 minút, okrem predmetu teoretická časť odbornej zložky (30 min.).

Maturanti vykonajú ústnu formu internej časti maturitnej skúšky (MS) bez ohľadu na výsledok externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, ktorú absolvovali v marci. Pri celkovom hodnotení sa bude brať do úvahy najmä ústna odpoveď. Ak ju žiak zvládne na úrovni prospechu 3 a lepšie, výsledky externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky sa nebudú zohľadňovať a žiak z daného predmetu úspešne vykonal maturitnú skúšku.

Ak má predmet externú časť a písomnú formu internej časti a ak z ústnej odpovede dosiahol žiak stupeň prospechu 4, na úspešné vykonanie maturitnej skúšky z tohto predmetu musel získať z písomnej formy internej časti maturitnej skúšky viac ako 25 percent z celkového počtu bodov a súčasne z externej časti viac ako 33 percent z celkového počtu bodov.

V prípade matematiky, ktorá má externú časť a nemá písomnú formu internej časti, žiak úspešne vykonal maturitnú skúšku, ak z ústnej odpovede dosiahol stupeň prospechu 3 (bez ohľadu na výsledok externej časti alebo stupeň prospechu 4 (musel získať viac ako 33 percent z celkového počtu bodov).

Mikolaj v súvislosti s externou časťou maturít pre TASR poznamenal, že sa už tretí raz uskutočnila bez absolútnych problémov. „Neboli žiadne pripomienky, či už zo strany stredných škôl alebo ľudí, ktorí maturity pripravujú,“ uviedol minister, pričom zdôraznil, že „význam písomnej časti maturít je skutočne obrovský“.

Zdroj: TASR Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM