Barbara Dallosová Správy

Problém pri rekonštrukcii zimáku: Žiarsky štadión opäť trápi voda!

S vodou bojoval zimný štadión mnohokrát i v minulosti. Technické služby hľadajú riešenie spolu s odborníkmi.

Ilustračný obrázok k článku Problém pri rekonštrukcii zimáku: Žiarsky štadión opäť trápi voda!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukciu roky nefunkčného zimného štadióna skloňuje radnica ako prioritu na tento rok. Práce, ktoré realizuje mestská eseročka Technické služby, odštartovali už na jeseň. V prvej fáze pracovníci Technických služieb demontovali hlavnú tribúnu a odstraňovali porast v okolí športového stánku.

Na štadión prizvali odborníkov

Ako pre Žiar24 uviedol riaditeľ Technických služieb Igor Rozenberg, búracie práce na hlavnej tribúne pokračujú. Súčasne robotníci pracujú aj na prípravách pre stavbu oporného múra a základov na prvom nadzemnom podlaží.

So samotnými prípravnými prácami podľa Rozenberga problémy nie sú, ďalšie kroky prebiehajúcej rekonštrukcie však skomplikovala hladina spodnej vody. ***,,Vyskytol sa taký problém, že nám tu stojí hladina spodnej vody. Na konzultáciu sme si prizvali poradcov zo stavebnej fakulty a geodeta, s ktorými sme hľadali riešenie. Práve sa pokúšame zastaviť prítok spodnej vody do objektu zimného štadióna. Predpokladáme, že v tej nižšej vrstve terénu sa nachádzajú štrky a tie štrky sú pretláčané z potoka, ktorý tečie okolo zimného štadióna," *** vysvetľuje Rozenberg.

,,Býval tu problém už aj v minulosti, bolo tu urobené ponorné čerpadlo, ktoré sa stále vyťahovalo, toho sa ale chceme zbaviť. Mali sme tu aj báger, spravili sme kontrolné sondy a dostali sme odporúčania, čo treba urobiť. Čiže to urobíme a ak voda pritekať nebude, tak sme vyhrali, ak bude, budeme hľadať ďalšie riešenie," objasnil Rozenberg.

Storočnú vodu už zimák zažil

Vyčíňaním storočnej vody si žiarsky štadión v uplynulých rokoch prešiel niekoľkoráz. Voda úradovala najmä v lete, po výdatných dažďoch v auguste 2014 zostala pod vodou dokonca celá hracia plocha.

,,Je predpoklad, že keby počas prác prišla storočná voda, to by bol problém. Kvôli tomu robia vodári protipovodňové opatrenia. My robíme opatrenia, ktoré by eliminovali možnosť zatopenia štadióna. Keď urobíme oporné múry, tak tomu zamedzíme na 99 percent. Kým budú múry hotové, kontrolujeme hlavný odtok vody od nalietaného lístia a konárov, aby sa neupchal," ubezpečuje riaditeľ technických.

V areáli štadióna podľa Rozenberga momentálne pracuje sedem ľudí s jedným strojom, ktorý robí prieskumné práce. ,,Vždy je to tak, že prípravné práce sú pri takto veľkých projektoch sú najzložitejšie, keď ešte môžeme prísť na nové skutočnosti. Keď už začneme so samotnou rekonštrukciou, rýchlo bude vidieť výsledky," konštatuje na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM