Barbara Dallosová Správy

Projekt, ktorý sa s mestom ťahá roky: Miliónové centrum už kolaudujú!

Výstavba Centra zhodnocovania odpadov v našom meste písala dva začiatky. Po druhom štarte sa už projekt kolauduje. Po jeho spustení bude Žiar jediným mestom na Slovensku s takýmto systémom odpadového hospodárstva.

Ilustračný obrázok k článku Projekt, ktorý sa s mestom ťahá roky: Miliónové centrum už kolaudujú!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Finančné problémy, nútená správa, vrátenie peňazí do eurofondov. Toto hrozilo mestu v súvislosti s Centrom zhodnocovania odpadov (CZO) pred dvomi rokmi. Písali sme tu: Poslanci po mimoriadnom zastupiteľstve: Situácia v meste je vážna!

K projektu sa vrátili

Minulý rok v lete sa žiarska radnica do dobudovania centra pustila nanovo. ,,Mestu nehrozia žiadne sankcie za odstúpenie od zmluvy so spoločnosťou Euro-building. Sú uzavreté nové zmluvy a s projektom začíname od nuly,“ ubezpečil na augustovej tlačovej besede primátor Peter Antal.

Od nového štartu onedlho uplynie rok a CZO sa blíži k svojej konečnej podobe. V súčasnosti projekt dobudovaný z eurofondov kolaudujú. Ako informoval vedúci kanceárie primátora mesta Martin Baláž, projekt stavebne ukončili v júni, v súčasnosti prebiehajú na jednotlivých častiach projektu kolaudačné konania.

Žiar bude prvým na Slovensku

Hoci na minuoročnej tlačovke sa ako termín dokončenia skloňoval začiatok roka 2015, termín sa posunul. ,,Jeho spustenie plánujeme koncom roka, v novembri – decembri. Závisieť to bude aj od toho, ako prebehne kolaudácia," priblížil Baláž.

Na vybudovanie CZO získal Žiar nad Hronom z Operačného programu životného prostredia nenávratný príspevok vo výške takmer 19-miliónov eur. CZO tvoria štyri technologické celky: mechanická úprava odpadov, bioplynová stanica, gasifikačná jednotka a dotrieďovacie zariadenie. Po jeho spustení bude Žiar nad Hronom jediným mestom na Slovensku s komplexne prepracovaným systémom odpadového hospodárstva.

zdroj: Dnes24.sk/TASR
foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM