Martin Károly Kremnica

Projekt seniorov a detí z domova zaujal aj Ženeve

Európska komisia spolu s dánskym predsedníctvom EÚ vyhlásila rok 2012 ako Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami (ERAS). Spoločné aktivity Domova dôchodcov a domu sociálnych služieb /DD a DSS/ v Kremnici s Detským domovom Ma

Deti z kremnického detského domova rodinného typu v pravidelných intervaloch navštevujú seniorov v DD a DSS. Tí ich učia tkať, pliesť košíky ale napríklad aj štopkať ponožky. V mnohom im nahrádzajú starých rodičov. Pre seniorov sú tieto návštevy zas rozptýlením. „Projekt "Radi Vás vidíme, radi sme spolu“ sme vypracovali na základe požiadaviek našich obyvateľov, ktorí chcú byť aj vo svojom pokročilom veku užitoční. Chcú odovzdávať svoje zručnosti a vedomosti deťom," vysvetľuje vznik projektu riaditeľka zariadenia pre seniorov DD a DSS, Božena Schniererová.

Projekt ponúklo vedenie DD a DSS aj Ministerstvu práce sociálnych vecí a rodiny ako príklad dobrej praxe v rámci medzigeneračných vzťahov a medzigeneračnej solidarity. „Na naše prekvapenie bol tento náš projekt vybraný aj do UNECE v Ženeve,“ dodáva riaditeľka kremnického domova dôchodcov.

Z príležitosti ERAS sa dňa 7.2. 2012 konala odborná konferencia na tému Aktívne starnutie s podporou všetkých generácií v priestoroch hotela Bôrik v Bratislave pod záštitou podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela. Kremnický projekt bol prezentovaný aj tu.

Pre nás bolo veľkou poctou, keď sa o našu činnosť zaujímala aj pani Lenia Samuel, osobná poradkyňa generálneho riaditeľa z Generálneho riaditeľstva pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie z Európskej komisie, ale aj pani Lýdia Brichtová, riaditeľka odboru sociálnych služieb MPSVR SR, či ambasádori európskeho roka 2012 a iní účastníci konferencie,“ ///pozrite si fotogalériu///

/mak/

Projekt seniorov a detí z domova zaujal aj Ženeve
1
Galéria
Dom dochodcov Kca
72
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM