Martin Károly Kremnica

Proti výrubu stromov na námestí sa postavila skupina Kremničanov

Mesto Kremnica získalo európske peniaze na rekonštrukciu Štefánikovho námestia. Súčasťou projektu je aj nahradenie súčasnej, približne 60 ročnej výsadby stromov. Kremničania začali so zbieraním podpisov, proti výrubu zdraých javorov.

„Od Európskej únie sme získali 1,2 mil. € na rekonštrukciu námestia.“ tvrdí primátorka Kremnice Zuzana Balážová. Dodáva, že projekt v sebe zahŕňa aj výmenu osvetlenia, obnovu chodníkov, nasvietenie Morového stľpu, či zabezpečneie umelého zasnežovania námestia.

Sporným sa stal bod o nahradení súčasnej výsadby, novými stromami. Podľa primátorky, budú mať rovnaký okrtúhly tvar koruny.Primátorka spočiatku s výrubom podľa jej slov nesúhlasila. „Presvedčili ma až argumenty odborníkov. Keby sme nechali zdravšie stromy, námestie by bolo zubaté.“ dodáva Balážová.

„Ja osobne nevidím dôvod, prečo by sa mali odstrániť aj zdravé stromy.“ kontruje Marián Marko z Kremnice. „Otázka stojí tak, či sa niekto doteraz zaujímal o zdravotný stav týchto stromov.“ tvrdí Marko. Ľudia môžu svoj názor vyjadriť aj prostredníctvom petície, ktorá už koluje v meste.

Hlavným argumentom vedenia mesta je úspora verejných financií. Stromy by bolo potrebné podľa nich aj tak o pár rokov nahradiť novými. „Jedna takáto priesada stojí 500 až 600 €. Na námestí je takmer stovka stromov“ obhajuje rozhodnutie mesta primátorka.

Projekt je už podaný a schválený. Vedenie mesta, zvolalo verejné stretnutie s touto témou na 27. januára do Kina Akropola.

Kremničania začali so zbieraním podpisov v cukrárni na pešej zóne. Text petície:

My, podpísaní obyvatelia mesta Kremnica, žiadame Mestský úrad v Kremnici, aby v rámci plánovanej rekonštrukcie námestia nepristúpil k plošnému výrubu stromov na Štefánikovom námestí. Žiadame, aby sa problematika výrubu, s ktorou obyvatelia neboli dostatočne oboznámení, realizovala citlivo. Zeleň tiež tvorí súčasť histórie námestia, čo treba pri projekte rekonštrukcie zohľadniť. Za obeť by nemali padnúť aj zdravé stromy, výrub by sa mal povoliť iba u chorých jedincov. Ostatné jedince by sa mali nahrádzať novými stromami postupne, podľa posúdenia ich zdravotného stavu. Žiadame tiež o vypracovanie ďalších oponentských posudkov k výrubu stromov. Plošný výrub považujeme za nekultúrne riešenie, ktoré odporuje zásadám trvalo udržateľného rozvoja.

/mak/

Proti výrubu stromov na námestí sa postavila skupina Kremničanov
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM