Martin Károly Od Vás

Prvá Kremnická Šarkaniáda

Na kremnickom Štefánikovom námestí bolo v sobotu 13. novembra mimoriadne rušno. Takmer šesťdesiat detí od dvoch do dvanásť rokov, malo v priebehu niekoľkých hodín vytvoriť vlastného a funkčného – teda, lietajúceho šarkana.

POdujatie zorganizovalo Občianske združenie City net Slovensko, pôsobiace v Kremnici a jej širšom regióne len veľmi krátky čas. Zameriava sa predovšetkým na organizovanie kultúrno-spoločenských aktivít pre mladých. Napriek krátkemu času jeho etablovania sa v našom regióne, sa hlavným organizátorom Jurajovi Ivanovi a Kataríne Schmidtovej ml. podarilo usporiadať atraktívne podujatie “ Prvá kremnická šarkaniáda 2010“.

Deti sa zpočiatku trochu obávali zložitej úlohy, no povzbudila ich prítomnosť rodičov a dokonalé vybavenie na výrobu lietajúcich drakov. K akčnosti ich povzbudilo moderovanie Janka Marcineka, študenta Hereckej akadémie Banská Bystrica, hudobná produkcia Riška Rotha MsKS Kremnica a praktická pomoc Raťafáka plachtu (Daniel Mališ) z Banskej Štiavnice.

Šarkany vyrábali naozaj s veľkým potešením a mnohé diela sa dali ohodnotiť ako skutočne umelecké dielka. No, nielen výroba lietajúcich krásavcov zaujala desiatky detí. Mnohé, vlastne takmer všetky, si chceli dať namaľovať na tvár svoje obľúbené motívy – zvieratká, šarkanov, srdiečka, motýle,… Toto bravúrne zvládli študentky kremnického gymnázia, ale i jeho bývalí absolventi. Pri tvorbe a posudzovaní „krásy“ šarkanov, sa aktívne podieľala Katarína Schmidtová st. Rozhodovanie, ktorý šarkan je najkrajší, bolo pre porotu naozaj ťažké, lebo v mnohých prípadoch išlo o momentálny nápad, či inšpiráciu. Treba však podotknúť, že všetky deti dostali odmeny. Balóny, šarkanov, sladkosti, knižky… Podľa reakcií rodičov a detí, bola Šarkaniáda príjemným osviežením slnečného sobotňajšieho popoludnia, na ktoré sa tešia aj budúcu jeseň.

Katarína Schmidtová ml., Juraj Ivan

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM