Martin Károly Od Vás

Prvomájové prejavy a sprievody nechýbajú, stretnutia áno

Opäť je tu prvý máj. Neskutočne veľa ľudí provokuje tento deň osláviť príchod jari v prítomnosti iných ľudí a pokúsiť sa hľadať stále úprimnejšie porozumenie navzájom. Tak tomu bolo aj v minulosti, keď bolo vlastne povinnosťou zúčastniť sa osláv. Vy

Veľkou výhodou okresných osláv v Žiari pre mňa bola skutočnosť, že som tu stretol ľudí z okolitých miest a dedín. Prišli z Banskej Štiavnice, Kremnice, Žarnovice, ale možno aj z Podhoria, alebo práve z Podhoria, ktorí si vždy priniesli aj zaručene „domácu“ slivovicu. Predstavte si, že pri takejto príležitosti stretnete priateľa, s ktorým ste sa niekoľko rokov nevideli. Určite prejav už nikoho nezaujímal.
Prejavy a sprievody nikomu nechýbajú, ale spomínané stretnutia áno.

Stretnutia ľudí na prvého mája ozaj chýbajú. Zatiaľ neboli ničím nahradené a veru je ťažko predpokladať, že v stále viac sa rozdeľujúcej spoločnosti.

Na druhej strane si so zlosťou spomínam na 1. máj pred 25 rokmi, keď sme pochodovali pod mrakmi z Černobyľu, nikto nikoho neupozornil na potencionálne nebezpečenstvo ožiarenia z vybuchnutej elektrárne. Nakoniec arogantní vládcovia neodvolali ani cyklistické Preteky mieru, ktoré sa v tom roku prvý raz začínali v Kijeve.

Pre ilustráciu prikladám niekoľko fotografií z osláv v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch, „alegorické vozy“, cvičenky spartakiády cvičiace pred tribúnou, zväzáčky, naše ženy a armádu KSČ –Ľudové milície.

Vyberte si.

Richard Kafka

Prvomájové RETRO zo Žiaru: Nechýbali alegorické vozy na tému elektrolýza
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM