Webnoviny - Rôzne

Prvý máj: Čo vlastne oslavujeme?

Dnešný deň je mixom mnohých sviatkov. Sviatok práce, deň Sv. Jozefa Robotníka, vstup Slovenska do Európskej únie, v predvečer sa dokonca stavia pohanský symbol v podobe mája na námestiach, či dedinských záhradách. Nezabúdajme ani na bozkávanie pod če

Dnes si pripomíname sviatok práce, ktorý sa oslavuje do roku 1890, pričom u nás bol po vzniku ČSR takisto vyhlásený za štátny sviatok.

Rozhodnutie o vyhlásení prvého mája za sviatok práce padlo 20. júla 1889 v Paríži, odkedy sa stal sviatkom pre všetkých pracujúcich ľudí na svete.

V druhej polovici 19. storočia ľudia pracovali minimálne 12 hodín denne, pričom ich výplata tomu vôbec nezodpovedala.

Práve prvého mája 1886 prišlo k štrajku, do ktorého sa zapojili robotníci na celom území Spojených štátov amerických.

Uvádza sa to v článku na portáli www.topzena.sk.

Polícia tvrdo zakročila aj napriek tomu, že demonštrácie prebiehali pokojne,“ uvádza sa v článku. Počas štrajku sa zranili, alebo boli usmrtení nielen demonštranti, ale aj policajti, pričom nasledovalo hromadné zatýkanie.

Následne 11. novembra 1887 polícia popravila štyroch ľudí. V prvých desaťročiach sa oslavy niesli podľa portálu v duchu boja proti nezamestnanosti a snahy o lepšie pracovné podmienky pre pracujúcich ľudí.

Sviatok práce začala neskôr oslavovať aj cirkev, pričom od roku 1955 ho zasvätila svätému Jozefovi Robotníkovi, patrónovi pracujúcich,“ informuje článok.

Nasledovalo obdobie povinných prvomájových sprievodov s hodinovými prejavmi súdruhov a vykrikovaním hesiel. [size=15][lin­k=http://www.zi­ar24.sk/clanky?ex­tend.95036_Prvo­majove-prejavy-a%C2%A0sprievody-nechybaju,–stretnutia-ano]Pozrite si ako sa 1. máj oslavoval v Žiari.[/lin­k][/size]

Mesiac máj sa však okrem boja za nezamestnanosť považuje tiež za obdobie lásky a zrodu nového života. Najvýznamnejšie postavenie medzi rastlinami mal v rámci májových zvykov vysoký strom, ktorý sa označuje práve ako máj. Píše o tom portál www.slovakia.travel. Stavanie mája je symbolom lásky, kedy ho obyčajne stavia mládenec dievčaťu, o ktoré má záujem.

Tento zvyk je rozšírený na celom Slovensku, pričom strom sa stavia vždy pred prvým májom. „Zvyk stavania májov sa v zmenenej podobe udržal dodnes, stavia sa však zväčša jeden ovenčený strom uprostred dediny alebo hlavného námestia,“ uzatvára článok.

webnoviny/žiar24 foto: Richard Kafka

[color=#cc0000]­Súvisiaci článok [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.95036_Prvo­majove-prejavy-a%C2%A0sprievody-nechybaju,–stretnutia-ano]Prvomájové prejavy a sprievody nechýbajú, stretnutia áno[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM