Martin Károly Rôzne

Psiarske čajky prevetrajú na blížiacej sa Olumpiáde

Hronský Beňadik – Len dva kilometre južne od Hronského Beňadika sa nachádza miestna časť Psiare. Jej vynikajúca poloha v blízkosti Hrona môže zato, že táto stredoslovenská dedinka je obľúbenou zastávkou vodákov. Hron však život miestnych ovplyvňoval

Na tradíciu vodáctva a všetkého, čo s Hronom súvisí, sa v súčasnosti obyvatelia snažia nadviazať aj recesistickým podujatím nazvaným Olumpiáda. Jej už tretí ročník sa uskutoční 27. augusta tohto roka za účasti rímskeho cisára Marca. Chýbať nebudú preteky v čajkovaní, slalom na obáracích korytách či súťaž samorodých vín.

„Čajky sú psiarske špeciality. Nie je to pramica, to je niečo iné. Je to loďka, ktorá má predok vytočený dohora, aby vlny, keď na ňu narážajú, tak sa strácali. Vzadu je rovné čelo. Čajka sa tlačí tzv. čaklou. Je to v podstate palica, ktorou sa loďka poháňa,“ vysvetlil organizátor podujatia a zároveň predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov Juraj Kosmály.

Voľakedy sa na nich podľa jeho slov prevážalo do dediny drevo na kúrenie z druhej strany Hrona, teda z hory. Slúžili tiež na prevoz kôz a husí, ktoré preleteli cez Hron. „Keď bola dobrá paša na druhej strane Hrona, tak sa kozy prevážali,“ povedal Kosmály. Princíp pretekov spočíva v tom, že súťažiaci musí prejsť v čajke na druhú stranu Hrona. Tam sa dotkne brehu a vráti sa späť. Samozrejme, každému súťažiacemu sa meria čas.

Psiare oslávili v júli 2009 osemsto rokov od prvej písomnej zmienky. Osídlenie je tu nepomerne staršie. Doteraz existujú obranné valy na skalisku Krivín, ktorý sa týči nad dedinou, a množstvo nálezov okolo nich hovorí o dobe hallstadskej. Podľa určitých prameňov práve tu na rieke Grannu (Hron) napísal v roku 172 n. l. rímsky cisár Marcus Aurelius Hovory k sebe samému.

V poslednú augustovú sobotu 2009 sa tu menovaný cisár objavil znovu a otvoril prvé korytárske Olumpijské hry a zároveň založil vesmírnu ríšu Korytáriu s hlavným mestom Psiare. Občanom Korytárie sa stáva každý, kto sa za asistencie dvoch členov preplaví na koryte psiarskeho typu (obarák) po veľrieke Hrôn pod skalou Krivín. Tak sa začala písať história novodobej psiarskej Olumpiády.

Zdroj a foto: TASR

Psiare
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM