Slávka Kellová Rôzne

Pútnik Staniš privíta neopakovateľným spôsobom

Neopakovateľným spôsobom privíta starý pútnik Staniš návštevníkov Medzinárodného dňa detí pred vstupom do Stanišovskej jaskyne 1. júna.

Informáciu potvrdil jeden z jaskyniarov Peter Vanek. „Pripravili sme ukážky zo záchranných akcií, spoluprácu záchranárov s policajným kynológom. Návštevníci si môžu vyskúšať rôzne techniky pohybu na lane a schopnosť preliezť cez malé otvory. Samotná návšteva jaskyne bude obohatená výkladom o rôznych legendách spätých s týmto miestom. V závere pripravia jaskyniari barana tradičným mongolským spôsobom,“ konštatoval Vanek.

Vstupné bude symbolické. Pre každé dieťa do 15 rokov a jeho sprievodcu euro. „Teda aj pre rodinu či skupinu, v ktorej bude aspoň jedno dieťa,“ dodal Vanek. Hlavným cieľom je dostať deti z miest k nám do prírody, lesa a jaskyne. Určite nás motivuje aj snaha o hľadanie nových speleológov – našich nástupcov,“ podotkol jaskyniar. Podujatie potrvá od 10. do 16. hodiny. Na jeho organizácii sa budú podieľať Horská záchranná služba, policajti z Liptovského Mikuláša a Majitelia pôdy – pozemkové spoločenstvo Smrečany. Dĺžka prehliadkovej trasy jaskyne je 410 metrov, prehliadka trvá do 60 minút. Stanišovská jaskyňa sa nachádza pri Liptovskom Jáne v Nízkych Tatrách.

zdroj, foto ilustračné: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM