Barbara Dallosová Rôzne

Rarita pri Žiari, o ktorej ste možno netušili: Do pňa starého duba sa zmestí niekoľko ľudí! FOTO

Krásavec, ktorý si zaslúži rešpekt. Torzo mohutného dubiska na kopci neďaleko mesta sa pri prechádzke nedá prehliadnuť. Rozmermi sa totiž šplhá na malú miestnosť.

Ilustračný obrázok k článku Rarita pri Žiari, o ktorej ste možno netušili: Do pňa starého duba sa zmestí niekoľko ľudí! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Vrchol hory Kamenica poskytuje krásne panorámy zo všetkých strán. Uvidíte z neho vysielač Suchá Hora, Kremnicu, Nevoľné, Štaivnické vrchy, i celú Žiarsku kotlinu s naším mestom aj dominantou, hradom Šášov. Pri prechádzke po náučnom chodníku Kamenica ale naďabíte aj na niečo iné. Torzo starého duba, ktoré značí, že na jeho mieste musel stáť naozaj obrovitánsky stromisko.

,,Peň duba je z časti rozpadnutý a kmeň je dutý, takže sa doňho dá vojsť. Zmestí sa tam až 5 či 6 ľudí," vysvetľuje vášnivý turista a predseda OZ Kamenica František Kovár.

Výlet do prírody v tejto lokalite stojí podľa Kovára za to nielen vďaka výhľadom a dubu. Turista s pozorným okom tu nájde napríklad aj lebku jaštera. Aj nie celkom doslova. Vyschnutá kôra v skalných bralách položených o niečo nižšie, než miesto s dubom, lebku prehistorického zvieraťa skutočne verne pripomína. ,,Aj niektoré skaly po ceste majú podobu rôznych zvierat," hovorí Kovár tajomne s tým, že kto aké siluety v bralách nájde, je už len otázkou fantázie.

FOTO torza starého duba i kôry pripomínajúcej lebku zvieraťa si pozrite v našej fotogalérii.

Foto: F.Kovár

Vrchol Kamenice má čo ponúknuť
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM