Martin Károly Rôzne

Rast cien zemného plynu zvyšuje rentabilitu slnečných kolektorov

Žiar nad Hronom 20. júna - Zvýšenie cien zemného plynu o 6,9 % od 1. júla tohto roka a požiadavky Slovenského plynárskeho priemyslu (SPP) na ďalšie zvýšenie o 30 %, ako aj neustály rast cien všetkých druhov energií podľa riaditeľa spoločnosti s r. o.

„Tieto ekologické zdroje sa tak stávajú rentabilnejšími a konkurencieschop­nými. Napríklad návratnosť slnečných kolektorov sa pri štátnych dotáciách dostáva na úroveň približne 9 rokov a zvyšných až 30 rokov má spotrebiteľ teplú vodu prakticky zadarmo,“ uviedol v tejto súvislosti Novák.

Slováci sú však podľa jeho slov veľmi konzervatívni. Úroveň využívania slnečných kolektorov je podľa Nováka stále nedostatočná napriek tomu, že výnosy domácností v podobe ušetrených platieb za teplú vodu v pomere k investícii presahujú akékoľvek úroky v bankách.

„Za posledných 6,5 roka sa v SR zvýšila cena plynu v priemere o 44,63 %, čo predstavuje priemerný ročný rast o 6,86 %. Cena tepla zo slnečných kolektorov sa za tie roky nezmenila – je stále zadarmo. Spotrebitelia, ktorí si sporia napríklad v 3. dôchodkovom pilieri, majú často takmer nulový výnos, zatiaľ čo investícia do slnečných kolektorov pre nich predstavuje istotu ušetrených nákladov za teplú vodu počas celého dôchodku,“ konštatoval Novák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM