Kultúra

Uhrovič prezradil hradné plány: Sledujte, čo je nové v Šášove a čo sa chystá!

Predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič sa rozhovoril o plánoch nielen na tento rok. Čitáreň na hrade?

Ilustračný obrázok k článku Uhrovič prezradil hradné plány: Sledujte, čo je nové v Šášove a čo sa chystá!
Foto: Peter Kováč / Zdroj: Dnes24.sk

Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.

Objekt, ktorý máme k dispozícii asi od roku 2005 a ktorý pre potreby združenia zakúpil a zrekonštruoval kolega, prechádza ďalšou rekonštrukciou,“ priblížil predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič.

Okrem výmeny strešnej krytiny sa podľa jeho slov zamerali aj na vytvorenie skladových priestorov v podkroví, ktoré budú používať na odkladanie náradia. „Tým pádom budú všetky tri miestnosti v dome využité na expozičné priestory, čo doteraz nebolo a jednu sme museli uzatvárať,“ ozrejmil Uhrovič s tým, že by tam chceli priblížiť pracovné činnosti a náradie z minulosti.

Práce na objekte by mali byť hotové už v apríli. Pamätnú izbu je možné navštíviť individuálne po dohovore, alebo počas letnej sezóny. V júni zvykne bývať podľa Uhroviča otvorená cez víkendy a v júli a auguste aj počas pracovných dní.

Združenie sa aj tento rok uchádza o podporu z projektu zamestnávania nezamestnaných pri obnove kultúrnych pamiatok. S prácami chcú podľa Uhroviča začať podľa aktuálnych podmienok. „Tento rok by sme sa chceli venovať delovej veži a tiež by sme sa mali venovať barbakanu, čo je vstupná brána. Prioritou bude východný palác,“ podotkol Uhrovič a naznačil, že v budúcnosti by mohla na hrade vzniknúť čitáreň s knižnou búdkou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM