Stanislav Černák Kremnica

Reakcia na situáciu v Kremnici aj v Detve: Čo vyplýva z návrhu novely zákona?

Spracovanie zlata metódou kyanidového lúhovania bude možná až po tom, ako to obyvatelia dotknutej obce odobria v referende. Vyplýva to z novely banského zákona, ktorú na najbližšiu schôdzu predložia poslanci vládnej strany Smer-SD Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová a Michal Bagačka.

Ilustračný obrázok k článku Reakcia na situáciu v Kremnici aj v Detve: Čo vyplýva z návrhu novely zákona?
Zdroj: TASR

„Reagujeme na situáciu, ktorá vznikla v mestách Detva a Kremnica v súvislosti s možnosťou spracovania zlata technológiou kyanidového lúhovania,“ priblížila na dnešnej tlačovej konferencii Jana Laššáková.

Vypracovali návrh

Ako uviedla, evidujú viaceré petičné aktivity dotknutých obcí, ako aj ochranárskych združení, ktoré sú proti používaniu tejto technológie. „Návrh sme vypracovali v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a budeme sa uchádzať o podporu aj iných politických klubov,“ podotkla Laššáková.

Poslanci vládneho Smeru už pri rokovaní o novele geologického zákona v parlamente sľúbili, že budú hľadať riešenie týkajúce sa aj problematiky spracovania zlata. „Predložený návrh má dve základné oblasti. Zakazuje sa používať technológia kyanidového lúhovania pri spracovávaní nerastov, ako aj umiestňovanie skládok, ložísk alebo odkalísk odpadov spracovaných touto metódou. Zároveň je tu aj možnosť na použitie tejto technológie, ak s ňou budú súhlasiť občania dotknutých území. Kladný výsledok môže umožniť ťažbu, povolenie k nej vydá Ministerstvo životného prostredia po predložení ďalších príloh, ktoré sú potrebné k povoleniu na ťažbu, vrátane dopadov na životné prostredie,“ vysvetlil Senko.

Situácia v Podpoľaní a Kremnici je iná

Poslanci zároveň ozrejmili, prečo sa táto problematika nemohla riešiť spoločne s prijatím novely geologického zákona, ktorá tiež nariaďuje, aby o ťažbe rádioaktívnych nerastných surovín rozhodoval plebiscit. „Nemohlo to byť naraz vzhľadom na odlišnú problematiku, pretože v Podpoľaní aj v Kremnici je situácia trošku iná. Dobývací priestor je určený a práve sme hľadali spôsoby, ako túto situáciu riešiť,“ uviedla Laššáková s tým, že novela banského zákona sa týka len zlata. „Bude druhé a tretie čítanie, zákon bude otvorený, nebudeme sa brániť rokovaniam a prípadne aj doplneniam,“ podotkla.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM