Barbara Dallosová Správy

Rebríčky top škôl na Slovensku: Ktoré žiarske školy sa umiestnili najvyššie?

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil najnovšie rebríčky základných a stredných škôl na Slovensku. Ktoré školy sú spomedzi všetkých hodnotené ako najlepšie a na akých priečkach sa umiestnili naj zástupcovia z nášho okresu?

Ilustračný obrázok k článku Rebríčky top škôl na Slovensku: Ktoré žiarske školy sa umiestnili najvyššie?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Údaje na Portáli o základných a stredných školách sme aktuálne doplnili o čerstvé výsledky Testovania 9 a externej časti maturít za školský rok 2014/15. Vďaka doplneniu týchto údajov školy zároveň získali aj svoje predbežné hodnotenie za rok 2015,“ informoval Matej Tunega, ktorý spolupracuje s inštitútom INEKO.

Upozorňuje, že hodnotenie výsledkov žiakov nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces a nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom, a preto komplexne nevypovedá o kvalite školy.

Naj školy na Slovensku podľa INEKA

A teraz už k samotným rebríčkom. Medzi základným školami obsadila na celoslovenskej úrovni najvyššiu priečku škola na Krosnianskej 4 v Košiciach. V prípade stredných odborných škôl (SOŠ) patrí prvé miesto SPŠ elektrotechnickej na Plzenskej v Prešove. Čo sa týka gymnázií, doterajšiu vedúcu pozíciu opätovne potvrdilo Gymnázium na Poštovej v Košiciach.

My sme sa ďalej zamerali na žiarskych zástupcov a hľadali ich v TOP 30 v rámci celoslovenského rebríčka. Žiar tam svieti v jednej kategórii a to stredné školy. 22. najlepšou na Slovensku je podľa inštitútu INEKO žiarska Súkromná obchodná akadémia na Ul. SNP.

Naj žiarske školy podľa INEKA

Základné školy z nášho okresu sa v celoslovenskej TOP 30 neumiestnili, niekoľko z nich ale bodovalo v krajskom merítku. Najlepšie pochodila Základná škola s MŠ A. Kmeťa, medzi Žiarčanmi známa ako cirkevná, ktorá je podľa rebríčka jedenástou najlepšou základnou školou v Banskobystrickom kraji. 19. priečku obsadila Základná škola P.Križku v Kremnici, 26. Základná škola v Hliníku nad Hronom a 29. miesto v kraji patrí Základnej škole na Ul. Jilemnického v Žiari nad Hronom.

Prejdime na stredné odborné školy a žiarskych zástupcov, ktorí sa v rámci kraja umiestnili najvyššie. Spomínaná Súkromná obchodná akadémia, ktorá je 22. najlepšou na Slovensku, obsadila v krajskom rebríčku skvelé tretie miesto. O niečo nižšie, na 20. mieste má svoje miesto v rebríčku za kraj i kremnická Škola úžitkového výtvarníctva. Treticu našich najlepšie umiestnených stredných odborných škôl obsadila Súkromná SOŠ technická na Ul. Dr. Janského v Žiari nad Hronom, ktorá skončila na 22. mieste.

Medzi gymnáziami v slovenskej TOP 30 zástupcov nemáme, v rebríčku za kraj si však žiarske Gymnázium Milana Rúfusa vyslúžilo pekné tretie miesto. Medzi prvých dvadsať najlepších v kraji sa prebojovalo i Gymnázium P. Križku v Kremnici. To obsadilo 18. priečku.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM