Martin Károly Kremnica

Rekonštrukcia mostu v Kremnici: Mesto na spolufinancovaní ušetrilo, pôvodný termín sa nestíha

Rekonštruovaný, neprejazdný most robí vrásky nielen kremnickým vodičom ale aj turistom, ktorí sa snažia dostať do centra mesta. Poslanci odklepli spolufinancovanie s VÚC-kou, v ktorej správe sa cesta a most nachádza. Oprava má byť podľa investora dokončená do konca roku.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia mostu v Kremnici: Mesto na spolufinancovaní ušetrilo, pôvodný termín sa nestíha
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Definitívna cena ešte nie je známa

Práce na moste, po dlhšom čakaní, začali v apríli tohto roku. Pôvodne mal byť most dokončený v októbri 2013. Viac sa dočítate TU: Zmeny v doprave: Hlavný vstup do mesta bude minimálne pol roka zablokovaný! Investor, teda Vyšší územný celok v Banskej Bystrici to chce skončiť aspoň do konca roku „Po odkrytí klenby sa, oproti predpokladu v projektovej dokumentácii, zistilo že most má z rubovej strany klenby rozdielny tvar (menšie klenutie) a masívnejšie rozmery,“ vysvetľuje hovorkyňa Vyššieho územného celku v Banskej Bystrici, Monika Pastuchová.

Na základe týchto zistení projektant v súčinnosti s reštaurátorom navrhli nové riešenie nosnej konštrukcie mostu s doplnením návrhu na reštaurovanie, ktoré bolo schválené Krajským pamiatkovým úradom,“ vysvetľuje ďalej hovorkyňa. Rozpočet rekonštrukcie a termín dokončenia diela bude podľa nej jednoznačne definovaný po predložení cenovej ponuky zhotoviteľa a uzatvorení dodatku k zmluve o dielo. „Snahou investora je aj napriek uvedením skutočnostiam dokončiť dielo v tomto roku,“ dodáva hovorkyňa.

Mesto ušetrilo

Pôvodná cena rekonštrukcie bola 401 595,76 eur. Mesto, na ostatnom zastupiteľstve schválilo spolufinancovanie vo výške 10 tísíc eur. Podľa primátorky mesto pôvodne počítalo s vyššou sumou. „V rozpočte sme už mali zarezervovaných 46 tisíc eur,“ konkretizuje primátorka Zuzana Balážová a dodáva, že pôvodne od nich VUC-ka požadovala ešte väčšie peniaze. „Na naše príjemné prekvapenie prišiel návrh zmluvy so samosprávnym krajom a je tam len čiastka 10 tisíc eur,“ hovorí ďalej primátorka.

Za tieto peniaze sa má v rámci projektu zrekonštruovať časť autobusovej zastávky a priľahlé chodníky, ktoré patria mestu.

Cestu vraj opravia až po Atrakt

V rámci rozpravy sa poslanci pýtali, akú časť cesty opraví banskobystrický samosprávny kraj po rekonštrukcii mostu. Podľa primátorky Balážovej je v zmluve len oprava mosta, väčšie rekonštrukcie boli VUC-kou prisľúbené len ústne. Hovorkyňa samosprávneho kraja Monika Pastuchová ale naše otázky odpovedala priamo: „Investor ráta s opravou priľahlej vozovky do centra – ku predajni Atrakt na ceste II/578, Matunákova ulica bude opravená následne po spustení premávky po moste,“ uvádza sa v stanovisku VÚC Banská Bystrica.

Rekonštrukcia barokového mostu
7
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM