Katarína Reiterová Rôzne

Veľká rekonštrukcia za 1,5 milióna €: Budúce leto sa v obľúbenom tajchu neokúpeme

Pokiaľ sa aj vy chodíte v lete kúpať na tajch, ktorý leží len pár kilometrov za obcou Hodruša-Hámre, budúci rok si budete musieť nájsť iné jazero. Práve sa totiž vypúšťa voda v tomto tajchu a chystá sa rozsiahla rekonštrukcia.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia za 1,5 milióna €: Budúce leto sa v obľúbenom tajchu neokúpeme
Foto: Katarína Reiterová

Plánovanú rekonštrukciu Dolnohodrušského jazera v obci Hodruša-Hámre realizuje vodohospodársky podnik v rámci programu postupnej rekonštrukcie banskoštiavnických historických vodných nádrží, tzv. tajchov už od roku 1991, keď bola vykonaná rekonštrukcia jazera v obci Banky.

„Po vypustení vody z Dolnohodrušského tajchu sa začnú stavebné práce, ktorých hodnota je vyčíslená na viac ako 1 milión 458 tisíc eur,“ povedal nám hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku š.p. Ľuboš Krno a dodal, že rekonštrukcia je financovaná spôsobom kofinancovania – 85% prostriedkov z Kohézneho fondu EÚ, 10 % zo štátneho rozpočtu a 5 % z vlastných prostriedkov SVP,š.p.

Rekonštrukcia potrvá do júna 2015

V rámci tejto rekonštrukcie sa opraví nové výpustné zariadenie, vyrazí sa nová dnová štôlňa, v ktorej sa osadia nové kapacitne postačujúce potrubia, opraví sa bezpečnostný priepad, osadia sa pozorovacie sondy v hrádzovom telese, ako aj opevnenie návodného svahu hrádze, ktoré sa spevní lomovým kameňom. „Všetky opravy budú rešpektovať pôvodný historický vzhľad,“ dopĺňa hovorca.

Rekonštrukciu Dolnohodrušského tajchu začali postupným vypúšťaním nádrže zhruba v polovici augusta. „Po dohode s Miestnou organizáciou Slovenského rybárskeho zväzu v Žarnovici sa koncom septembra, alebo začiatkom októbra uskutoční výlov rýb, ktoré budú premiestnené do Moderštôlnianskeho tajchu na Kopaniciach a potom sa už začne vlastná rekonštrukcia, ktorej ukončenie je naplánované v júni 2015,“ vysvetľuje Krno.

Do lyžiarskeho strediska sa dostanete

Počas celej rekonštrukcie bude jazero vypustené, pričom bude cez neho pretekať len prirodzený sanačný prietok, aby bol zabezpečený „vodný život“ v potoku pod vodnou nádržou. Súčasne sa z prirodzeného prietoku bude voda dodávať aj banskej spoločnosti v Hodruši-Hámroch na úpravu zlatonosných rúd.

Pokiaľ sa však obávate, že z dôvodu rekonštrukcie bude uzatvorená cesta, ktorá popri tajchu vedie do lyžiarskeho strediska, máme pre vás dobrú správu: „Prístupová cesta v smere do lyžiarskeho strediska Salamandra rezort pri Hornohodrušskom tajchu nebude narušená a prístup v nijakom prípade obmedzený,“ potvrdil hovorca štátneho podniku.

Foto autor: Richard Kaňa st. Zdroj: www.hodrusa-hamre.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM