Martin Károly Rôzne

Rekonštruovaná budova školy je napadnutá plesňou

Kremnica 12. októbra - Pri prestavbe jedného z blokov kremnickej základnej školy na Angyalovej ulici nastali komplikácie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva /RUVZ/ v Žiari konštatoval napadnutie plesňou. Mestskí poslanci vo štvrtok 7. októbra di

V októbri 2009 sa začala rozsiahla rekonštrukcia všetkých budov Základnej školy. Náklady sú hradené z európskych štrukturálnych fondov i finančných prostriedkov zriaďovateľa, na základe úspešného projektu, ktorý dalo vypracovať mesto Kremnica. Začiatok realizácie projektu 8.10.2009, skončenie realizácie projektu 8.1.2011. Rekon­štrukčné práce realizuje firma HANT BA, a.s. Považské Podhradie.

Problémy začali po júlových záplavách, kedy bol jeden z blokov školy, na ktorom práve nebola strecha, kompletne vytopený. Poslanci, riaditeľ školy i vedenie mesta sa vo štvrtok dohadovali na tom, kto bude škody platiť. Navlhnuté parkety šíria pleseň aj na steny. Budova je podľa RUVZ v Žiari nad Hronom momentálne nepoužiteľná. „Na základe vonkajšieho výskytu plesní je možné konštatovať, že plesňou bola zasiahnutá hrubšia vrstva omietok, parketové podlahy, školský nábytok a školská knižnica.“ uvádza sa ďalej v správe žiarskych hygienikov. /viď fotogaléria/

Riaditeľ školy, Peter Plankenbűchler, chcel urýchliť celý proces a požadoval od poslancov dotáciu z mestského rozpočtu. /pozri video/ Poslanci sa ale nakoniec uzniesli na tom, že škodu by podľa zmluvy mala zaplatiť realizujúca firma, teda akciovka HANT BA. Tá ústami konateľa, Jána Ivaniča, pre Žiar24 potvrdila, že stavbu odovzdajú v dohodnutom termíne, a že škody spôsobené záplavami sú v ich réžii.

Stavba má byť kompletne odovzdaná v januári 2011. Deti druhého stupňa sa momentálne učia v náhradných priestoroch. Mesto, okrem 5% spolufinancovania ktoré v tomto prípade činí sumu 46 435€, prispelo na rekonštrukciu školy aj sumou 207 612€.

/mak/

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok Vynovili priestory kremnickej základnej školy http://ziar24.sk/news.php?…

Rekonštruovaná budova školy je napadnutá plesňou
1
Galéria
IZS plesen
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM