Martin Károly Kremnica

Rekordná úroda obrazom: Kremičania dopestovali hrozno!

Mimoriadne horúce leto sa postaralo o prekvapenie v kremnických záhradách. Najbližšia vinohradnícka oblasť v Hronskom Beňadiku sa zrejme posunie až do kremnických vrchov. Sľubne vyzerá aj tohtoročná pálená úroda.

Ilustračný obrázok k článku Rekordná úroda obrazom: Kremičania dopestovali hrozno!
Foto: Martin Károly

[color=#cc0000]­[size=14]Jaho­dy aj drienky[/size][/co­lor] Až s 250-timi exponátmi sa prišli podeliť kremnickí záhradkári na každoročnom podujatí Kremnické jablko. „Máme tu 11 druhov hrozna. Nepamätám, že by sa tu niekedy dopestovali“ prezrádza Jozef Lichtner predseda kremnického zväzu záhradkárov.

Okrem toho sú na výstave aj žlté maliny, jahody dopestované v októbri, či indická uhorka obrovských rozmerov. Záhradkárom sa podarila dopestovať aj 40 kilová tekvica, nechýbali ani drienky. ** [size=18]Pozrite si video a fotky![/size]**

Podľa Lichtnera bol rok nadnormálne teplý a suchý. „Keď sa ale spojí zavlažovanie s horúcim letom, tak aj v Kremnici sa dajú dopestovať takéto kúsky,“ vysvetľuje ďalej.

[color=#cc0000]­[size=14]Krem­nická pálenica bez škandálu s metanolom[/si­ze][/color] Metanolová kauza, sa podľa Lichtnera neprejavila v záujme o pálenie v tunajšej pálenici, ktorú prevádzkuje záhradkársky zväz. „Niekedy na budúci týždeň začíname s hruškami, páliť budeme ale samozrejme aj z jabĺk, či sliviek,“ ozrejmuje Jozef Lichtner.

Kremnickí záhradkári vyrobili v tejto súvislosti aj fľašu prvej pomoci. Ide o 56% hruškovicu. Dokonca si poradili aj s nedostatkom becherovky, ktorú si pripravujú podomácky. Na výstave, ktorá bude verejnosti prístupná do konca týždňa môžete uvidieť aj medovú, o citrónovú, bylinkovú pálenku.

[size=18]Viac vo videu![/size]

kremnicke jablko
26
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM