Katarína Reiterová Kremnica

Pocta pre rodáka z Kremnice: Prezident udelil virtuózovi Michalicovi štátne vyznamenanie

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič udelil pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej SR Pribinov kríž II. triedy Petrovi Michalicovi, Štefanovi Moravčíkovi, Magde Pavelekovej, Ide Rapaičovej a Jánovi Zoričákovi.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre rodáka z Kremnice: Prezident udelil virtuózovi Michalicovi štátne vyznamenanie
Foto: Katarína Reiterová

Prezident SR udelil Petrovi Michalicovi Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry.

Husľový virtuóz Peter Michalica, rodák z Kremnice sa vyjadril, že pre neho je ocenenie v deň „narodenín Slovenska“ viac ako len zhodou náhod. Ako sa priznal, v čase vzniku SR mal veľa otáznikov. „Z nich po dvadsiatich rokoch ostal len jediný, morálny, no verím, že v ďalšom období sa aj ten stratí,“ povedal Michalica.

Kto je Peter Michalica

Profesor Peter Michalica – husľový virtuóz je jeden z najvýraznejších predstaviteľov slovenského koncertného umenia, slovenský huslista, pedagóg a producent.

Prof. Peter Michalica, ArtD. sa narodil 10. júla 1945 v Kremnici. Svoju muzikalitu a veľký hudobný talent rozvíjal na Konzervatóriu v Bratislave a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde študoval v rokoch 1965–1969. Už v roku 1962 na celoštátnej súťaži konzervatórií si vybojoval 1. cenu a v roku 1966 na Medzinárodnej súťaži huslistov o cenu Carla Flescha v Londýne získal 3. cenu.

Postgraduálne študoval aj na Čajkovského konzervatóriu v Moskve a od roku 1975 na osobné pozvanie André Gertlera na Kráľovskom konzervatóriu v belgickom Bruseli. Niekoľkokrát sa zúčastnil na majstrovských interpretačných kurzoch vo Švajčiarsku.

Peter Michalica sa venuje interpretácii sólovej husľovej tvorby a komornej literatúry. Sústavnejšiu koncertnú činnosť rozvinul ešte počas štúdií na konzervatóriu. Pôsobil s viacerými slovenskými klavírnymi partnermi, bol členom Klavírneho tria (aj s jeho neskorším názvom Slovenské klavírne trio).

Koncertoval takmer po celom svete

V rámci týchto ciest bol hosťom medzinárodných hudobných festivalov, domáce nevynímajúc. Hral s významnými orchestrami a dirigentmi na štyroch kontinentoch. V 80. rokoch 20. storočia intenzívne uvádzal slovenskú husľovú tvorbu na Týždňoch novej slovenskej hudobnej tvorby. Účinkuje tiež na koncertoch, ktoré organizujú rozličné benefičné nadácie. Pravidelne nahráva pre Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo), ako aj pre nahrávacie spoločnosti doma a v zahraničí (Španielsko, Nemecko, Bulharsko, ZSSR, India).

Je autorom mnohých rozhlasových a televíznych relácií, napríklad televízne Soiré Petra Michalicu (1991–1993), rozhlasový cyklus 30 relácií pre žiakov základných škôl Nekonečný príbeh (niektoré ocenené cenami Rozhlasovej žatvy). Od roku 2004 bol členom Rozhlasovej rady. Peter Michalica bol štipendistom-sólistom Slovenskej filharmónie a od roku 1973 pôsobil ako sólista umeleckej agentúry Slovkoncert. V rokoch 1982–1983 vyučoval ako hosťujúci profesor na Michiganskej štátnej univerzite v USA. V americkom Detroite učil v rokoch 1985–1988 na Wayne State University. Od roku 1989 učí na VŠMU v Bratislave (od 2004 ako profesor) a od roku 2002 tiež na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne.

V rodnej Kremnici

Michalicu pozývajú za člena odborných porôt husľových súťaží doma aj v zahraničí (USA, Írsko, Taliansko, Česko a ďalšie). Michalicova tvorivá aktivita sa prejavuje aj v umelecko-organizačnej činnosti. V roku 2000 založil koncertný cyklus Hudba pod diamantovou klenbou, ktorý organizuje vo svojom rodnom dome v Kremnici, pôsobil aj ako člen festivalovej rady Bratislavských hudobných slávností (BHS). Je držiteľom viacerých ocenení akými sú napríklad Národná cena Slovenskej republiky, Zaslúžilý umelec, Cena Tomáša Baťu, Cena Frica Kafendu, Paul Harris Fellow a iných. Účinkoval vo viac ako štyridsiatich krajinách na štyroch kontinentoch.

Foto: Peter Michalica (uprostred) so Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM