Kultúra Rôzne Správy

Rodinný víkendový tip: Otváračka sezóny na Počúvadle s bohatým programom

Žiada sa vám stráviť čas pri vode? Obľúbená akcia na známom tajchu už tento víkend. Vieme, čo ponúkne tohtoročné Budenie sitnianskych rytierov.

Ilustračný obrázok k článku Rodinný víkendový tip: Otváračka sezóny na Počúvadle s bohatým programom
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Letnú turistickú sezónu na Počúvadlianskom jazere neďaleko Banskej Štiavnice otvorí tento víkend Budenie sitnianskych rytierov. Tradičné podujatie, určené najmä pre rodiny s deťmi, sa tento rok koná v sobotu 8. júna. V okolí jazera však bude rušno aj v nedeľu 9. júna, uskutoční sa tu Beh za štiavnické tajchy.

Kúzelník aj šermiari

Ako informuje banskoštiavnická samospráva, v sobotňajšom programe má svoje miesto vystúpenie kúzelníka, šermiarov Vir fortis a divadelné predstavenia v podaní Divadla Žihadla. Pre účastníkov je pripravený aj bezplatný autobus, ktorý pôjde od mestského úradu až k jazeru.

Beh za tajchy

V nedeľu sa v okolí Počúvadla pobeží Beh za štiavnické tajchy. Organizátori chcú podujatím upozorniť, že o systém prívodových jarkov, ktoré sú súčasťou celého systému štiavnických tajchov, sa už desiatky rokov nik nestará. Preto v tomto roku, keď uplynulo 240 rokov od vybudovania Počúvadlianskeho jazera, pripravili niekoľko podujatí pre odbornú i laickú verejnosť.

Jedným z nich je práve prvý ročník bežeckých pretekov, ktoré začnú o 10.00 h. Pretek je určený pre všetky vekové kategórie, deti do šiestich rokov, mladších a starších žiakov a žiačky, ale aj ženy a mužov od 18 rokov.

Jazero Počúvadlo patrí medzi najpopulárnejšie tajchy – banské vodné nádrže – nachádzajúce sa v okolí Banskej Štiavnice, lokalite zapísanej do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Rozlohou najväčšia vodná plocha v okolí ponúka počas letných mesiacov zaujímavé možnosti na kúpanie a oddych pri vode, ale aj pre rybárov. Okolie tajchu patrí medzi vyhľadávané aj vďaka tomu, že je nástupným miestom viacerých turistických trás vrátane najpopulárnejšej, ktorá vedie na bájne Sitno.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM