Samospráva

Rok plný zmien: Čo všetko sa v Žiari plánuje postaviť?

Žiarska samospráva sa v tomto roku roku rozhodla vykasať rukávy a poriadne zamakať. V pláne majú viacero projektov. Pozrite, na čo sa môžeme tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Rok plný zmien: Čo všetko sa v Žiari plánuje postaviť?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Viacero investičných zámerov plánuje zrealizovať samospráva mesta Žiar nad Hronom v tomto roku. Prioritou pre žiarsku radnicu zostáva dokončenie Centra zhodnocovania odpadov (CZO), rekonštrukcie by sa však mala dočkať aj športová hala, zrealizovaná by mala byť aj oddychová zóna na Hviezdoslavovej u­lici.

Centrum zhodnocovania odpadu: Najväčší projekt mesta v histórii

CZO má stáť takmer 20 miliónov eur a financované bude z prostriedkov Európskej únie, z toho piatimi percentami by sa malo podieľať mesto, ktoré by malo zaplatiť aj neoprávnené náklady. Po tom, čo radnica v polovici októbra 2013 vypovedala zmluvu konzorciu firiem, ktoré výstavbu CZO realizovalo, vyhlásila nové verejné obstarávanie. „Je vyhlásené na štyri technologické celky a jednu stavebnú časť. V tomto čase si majú možnosť potenciálni dodávatelia vyžiadať súťažné podklady, pripraviť ponuky a predpokladám, že do mesiaca by sme mali vedieť ako sme na tom. Či verejné obstarávanie všetkých týchto diel bude úspešné, aby sme mohli pokračovať v tom projekte a dokončiť ho v tomto roku,“ priblížil Peter Antal, primátor mesta, podľa ktorého je CZO investíciou na prvom mieste.

Preto pracovníci mesta, ja, externí dodávatelia robíme na tom, aby sme to skutočne zvládli a aby to v budúcnosti neohrozilo mesto,“ zdôraznil.

Ďalšia na rade: Športová hala

Radnica chce určite v tomto roku v spolupráci s technickými službami zrekonštruovať športovú halu. „Pôjde o rekonštrukciu opláštenia športovej haly, ktorú v zimných mesiacoch nedokážeme dostatočne vykurovať. Sú tam obrovské úniky tepla, tá hala je v podstate v zime skoro nepoužívateľná. V rámci toho je naprojektované aj jej čiastočné rozšírenie, tak aby sme spĺňali parametre pre športy, ktoré sa tam hrávajú,“ konkretizoval An­tal.

Mesto má už spracovaný projekt, čaká na stavebné povolenie a následne pôjde do verejného obstarávania a financovania. Projekt by chcelo dokončiť do zimy.

Oddychová zóna na Hviezdoške: Už na jar!

V príprave je projekt malej oddychovej zóny v medziblokovom priestore na Hviezdoslavovej ulici. S jeho realizáciou chce samospráva začať na jar. „Zmení jednu veľkú trávnato- asfaltovú plochu na také centrum oddychu s malou bežeckou dráhou, bude tam vysadených viac stromov a mali by tam vzniknúť dve ihriská, jedno basketbalové a jedno futbalové,“ objasnil Antal. Zónu vníma primátor ako potrebnú. „Je tam veľa obyvateľov a to športové vyžitie je podľa môjho názoru nedostatočné. Nielen park chceme využívať ako centrum relaxu a športu,“ podotkol. Oddychových zón by malo neskôr vzniknúť viacero, najskôr chce však mesto dokončiť túto prvú.

Park s wifi, fontánou a kamerovým systémom

V Parku Štefana Moysesa by sa mala tento rok dokončiť rekonštrukcia fontány z 19. storočia, na jar by sa tam mala spustiť aj wifi zóna. Kamerový systém sa v tomto roku už dokončil. Z dôvodu bezpečnosti obyvateľov ho radnica rozšírila aj v rámci mesta, teda nielen v rámci parku a kúpaliska, na ktorom boli zaznamenané krádeže najmä kovových vecí. „S rozširovaním kamerového systému plánujeme pokračovať, tak aby to bol jeden moderný fungujúci systém. V rámci toho budeme vytvárať aj chránenú dielňu na jeho 24-hodinové sledovanie,“ doplnil Antal.

Týmito bytmi do asi nekončí!

Nemalou investíciou sú dva bytové domy so 48 bytmi, ktoré sú vo výstavbe a ktoré chce mesto v tomto roku odkúpiť a dať nájomcom do užívania. Samospráva je podľa Antala pripravená pokračovať vo výstavbe. „Za to celé obdobie sme postavili jednu bytovku, čo je na takéto mesto dosť málo a stalo sa nám, že sa obyvatelia odsťahovali do okolitých obcí, ktoré stavali nájomné byty,“ vysvetlil Antal.

Dočkajú sa aj Šášovčania

Na základe požiadaviek obyvateľov mestskej časti Šášovské Podhradie samospráva tiež v tomto roku zrekonštruuje dom smútku na tamojšom cintoríne, ktorý sa zároveň dočká aj rozšírenia.

Rozpočet mesta na tento rok schválili poslanci mestského zastupiteľstva ešte v novembri 2013. Zostavený je ako vyrovnaný a predstavuje sumu 11.728.200 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM