Marcel Mojžiš Samospráva

Rok veľkého šetrenia: Poslanci župy odklepli rozpočet, škrty sa dotknú aj ich

Už aj Banskobystrický kraj má odklepnutý rozpočet na budúci rok. Župa ráta s príjmami 156 miliónov eur, výdavky majú byť o päť miliónov nižšie. Rozpočet je tak prebytkový, v najbližších dvanástich mesiacoch nás však čaká výrazné šetrenie.

Príjmová časť vrátane finančných operácií predstavuje 156 miliónov eur a výdavková bude vo výške 151 miliónov eur. Rozpočet je teda prebytkový. „Z toho dôvodu, že sme sa ako samosprávny kraj zaviazali podieľať na konsolidácii verejných financií v rámci podpísaného memoranda s vládou SR,“ vysvetlila vedúca odboru finančného riadenia a rozpočtu Úradu BBSK Mária Urgelová.

Neľahký rok a 10 miliónov do ciest

„Budúci rok nebude jednoduchý, pretože sme sa zaviazali voči vláde, že päť miliónov eur ušetríme v našom rozpočte, čo vôbec nie je jednoduché, lebo my sme sa správali zodpovedne už aj posledné tri roky,“ dodal predseda kraja Vladimír Maňka. Podotkol, že kraj ušetril skoro 60 percent na svojich administratívnych výdavkoch.

Podľa jeho slov vyšší územný celok napriek zložitej situácii aj v budúcom roku plánuje investovať viac ako 22 miliónov eur, patria sem i mnohé projekty z eurofondov. „Chceme opraviť za 10 miliónov eur naše cesty,“ pokračoval. Realizujú sa tiež projekty zatepľovania niektorých objektov BBSK, škôl či domovov sociálnych služieb, kde sa podarilo získať výhodný úver. „Keď to všetko zvládneme tak, ako si predstavujeme, tak nám z tohto úveru vrátia naspäť 20 percent financií.“ Maňka tiež konštatoval, že keď sa objekt zateplí, ušetria sa peniaze a tie ostanú v rozpočte.

Poslanci dostanú menej

Poslanci sa vzdali aj časti svojich odmien, znížia sa im o 10 percent. „Navrhol som, aby sa aj poslanci podieľali na konsolidácii verejných financií tým, že sa znížia ich odmeny a znížia sa tzv. paušálne alebo cestovné náhrady poslancov a neposlancov, ktorí sú členovia komisií v Zastupiteľstve BBSK,“ uviedol poslanec Jaroslav Demian. Návrh bol znížiť o 10 percent odmeny aj cestovné náhrady, čo zhruba činí 150 000 eur. Súčasne Demian navrhol, aby takto ušetrených 100 000 eur v rozpočte bolo použitých na rozvoj kraja, podporu rôznych aktivít občianskych združení, obcí, miest, ktoré v kraji uskutočňujú a ktoré podporuje cez svoje všeobecne záväzné nariadenie.

Foto: bbsk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM