Monika Obrtalová Rôzne

Rooseveltova nemocnica opäť vynikla

Na Urologickej klinike banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta úspešne zaviedli nový typ operácie na odstraňovanie problémov s únikom moču u mužov. Obaja pacienti, ktorých touto metódou operovali ako prvých na Slovensku,

„Ich operácia prebehla bez komplikácií a v súčasnosti už nemajú problémy so samovoľným únikom moču. Zavedením tohto typu operácie do praxe lekári spomínanej kliniky FNsP F. D. Roosevelta pomôžu veľkému počtu pacientov, ktorí trpia týmto ochorením,“ konštatovala Jana Krupová z referátu pre internú a externú komunikáciu banskobystrickej nemocnice.

Oboch pacientov úspešne odoperovali počas workshopu, ktorý viedol Jaroslav Ženíšek z nemocnice v Českých Budejoviciach. Zúčastnili sa na ňom aj lekári z Nitry, Prešova, Bratislavy a z Košíc. Nemocnica F. D. Roosevelta je v súčasnosti jedinou nemocnicou na Slovensku, kde sa tento typ operácie vykonáva.

Únik moču u mužov je na rozdiel od žien menej častý a vzniká po rozsiahlych operáciách v oblasti panvy alebo po urologických operáciách prostaty. Znamená však pre muža obrovský sociálny a psychický problém a spoločnosť zaťažuje vysokými ekonomickými výdavkami na zabezpečenie hygienických pomôcok. Podľa slov Krupovej sa na Slovensku doteraz vykonávali operácie, pri ktorých sa mužom zavádzal umelý zvierač. Operácia bola finančne veľmi nákladná a technicky veľmi zložitá. Pri novej metóde sa zavedie močová trubica pomocou špeciálnej pásky, a tým sa zlepší uhol medzi močovou trubicou a močovým mechúrom, aby sa tak odstránila inkontinencia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM