Jakub Forgács Samospráva

Rozhodnutia z rokovania vlády už prenikli von: Do nášho regiónu potečú milióny eur

Náš kraj zažil výjazdové zasadnutie vlády. V rámci programu rokovania kabinet rozhodoval aj o financiách pre náš región. A veru, ide o poriadne mastné sumy.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodnutia z rokovania vlády už prenikli von: Do nášho regiónu potečú milióny eur
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Som veľmi rád, že v priebehu tohto volebného obdobia je to už druhé výjazdové rokovanie vlády v Banskobystrickom kraji," povedal na tlačovej konferencii po rokovaní vlády pod Urpínom premiér Robert Fico. Ako spomenul, materiál, ktorý bol hlavným bodom programu dnešného rokovania, nevznikal na stole v Banskej Bystrici v deň rokovania vlády, ale predchádzal mu celý rad stretnutí, kde sa na odbornej báze navrhovali rôzne opatrenia, ktoré majú smerovať k zlepšenie životnej a sociálnej úrovne ľudí, ale aj k zlepšeniu príslušnej infraštruktúry.

Fico o miliónoch pre kraj

„Celkovo sme sa rozhodli, že v prostredí Banskej Bystrice, ďalej miest Brezno, Podbrezová, Krupina, vyčleníme sumu približne 18 000 000 eur,“ pokračoval Fico, ktorý spomenul, že podporia celý rad miest v spomínaných okresoch prostredníctvo rôznych malých projektov. „Chceme pomôcť Banskej Bystrici s rekonštrukciou, obnovou a výstavbou miestnych komunikácií a modernizáciu parku. Len tu bola vynaložená suma 825 000 eur,“ spomenul.

Podľa Fica sa finančnej pomoci dostane aj ďalším obciam, kde ide napríklad o zateplenie budovy základnej školy v Nemciach, v obci Motyčky, kde majú často problémy so snehom, zase poprosili o peniaze na zimnú údržbu. „Je to asi 20 – 25 rokov, kde sme dokopy vynaložili 2 600 000 eur,“ povedal premiér s tým, že pomoci sa dočká aj nemocnica v Brezne, kde sa nakupuje lekárske technické zariadenie a novinkou je cestný most v Brezne cez Hron, v smerom na Bujakovo, kde je fabrika na výrobu obálok.

„Pokiaľ ide o Banskobystrický kraj, len v tomto roku bude na nové vozidlá pre hasičov, na protipovodňové balíčky a bariéry vynaložených 8 000 000 eur. Pristúpi sa tiež k rekonštrukcii hasičských staníc v Banskej Bystrici a vo Zvolene v celkovom objeme okolo 3 000 000 eur,“ poznamenal Fico.

Pomoc pre nezamestnaných aj nemocnicu

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny chce podľa premiéra vynaložiť takmer 2 000 000 eur na program zamestnávania ľudí do 29 rokov, a to predovšetkým v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Krupina. „Toto je mimoriadne úspešný program, ktorý sa na Slovensku uplatnil prakticky vo všetkých okresoch,“ spomenul.

„Minister práce nás informoval na rokovaní vlády o zaujímavom fenoméne. Na jednej strane je tu asi 800 voľných miest, z nich 100 je pre riadiacich pracovníkov a my tu máme 900 nezamestnaných absolventov vysokých škôl. Je tu preto veľký nesúlad, čo produkujú vysoké školy a tým, aké sú požiadavky praxe,“ pokračoval Fico so slovami, že práve preto projekt duálneho vzdelávania, ktorý je teraz už v druhom a treťom čítaní, nadobúda na význame.

Ministerstvo zdravotníctva prispeje sumou 2 131 800 eur na Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F.D. Roosevelta. Financie budú použité najmä na renováciu povrchov, rekonštrukciu a nevyhnutnú údržbu 0. podlažia, monobloku B1 a B2, rekonštrukciu priestorov polikliniky. Poslúžia aj na rekonštrukciu výťahu monobloku B1 a tiež na obnovu čakární ambulantného traktu Detskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica.

Čítajte tiež:

Tvrdé slová Fica počas návštevy v kraji: Z tohto sa Kotleba tešiť nebude!

VIDEO: Vláda už dorazila pod Urpín. Takto sa Fico vítal s primátorom a Bystričanmi

Fico a spol. pod Urpínom: Takéto body týkajúce sa Bystrice ide vláda riešiť

Rokovanie vlády v Bystrici: Ministri si pochutia na špecialitách, zistili sme obedné menu!

Foto: ilustračné

V Bystrici prvýkrát zasadali premiér Fico s ministrami vlády SR
1
Galéria
V Bystrici prvýkrát zasadali premiér Fico s ministrami vlády SR
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM